30 Kasım 2009 Pazartesi

Dubai Krizi

Dubai borçlarını ertelemek istedi, piyasalar karıştı.
Dubai'nin iki şirketinin borçlarını ertelemesini istemesi üzerine dünden bu yana özellikle Orta Doğu bölgesine yatırım yapan bankaların hisseleri önemli ölçüde değer kaybederken, bu bankalar milyarlarca dolar zarar etme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Birçok banka risk altındaki kredilerinin miktarına ilişkin açıklama yapmazken, Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, 2008 yılı sonu itibariyle 17,03 milyar dolar olan kredi miktarının, Haziran ayı sonu itibariyle 15,9 milyar dolara indiğini bildirdi.
BAE Bankalar Derneği'nin verilerine göre, 2008 yılı sonu itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 10 yabancı bankanın risk altındaki kredi tutarları şöyle sıralanıyor:
HSBC 17,03 milyar dolar
Standard Chartered 7,77 milyar dolar
Barclays 3,58 milyar dolar
ABN AMRO 2,24 milyar dolar
Arab Bank 2,09 milyar dolar
Citigroup 1,92 milyar dolar
Bank of Baroda 1,78 milyar dolar
Bank Saderat Iran 1,74 milyar dolar
BNP Paribas 1,69 milyar dolar
Lloyds 1,57 milyar dolar
DUBAİ'DEN GELEN HABER NEW YORK BORSASINI SARSTI
New York Borsasında açılışta büyük düşüş görüldü. Borsanın temel göstergesi Dow Jones Endeksi açılışta 207 puan azalarak, 10,259 puana indi. Açılışta Nasdaq Bileşik Endeksi 56 puan azalışla 2,120 puana ve Standard and Poor's 500 Endeksi de 26 puan gerileyerek, 1,185 puana düştü. Borsanın düşüşle açılmasında, Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme çabasının küresel ekonomik toparlanmaya zarar vereceği endişeleri rol oynadı.
MAHDUM: DUBAİ WORLD'UN BORÇ ERTELEMESİ DİKKATLİCE PLANLANDI
Dubai Yüksek Mali Komitesi Başkanı Şeyh Ahmed Bin Said El Mahdum, Dubai World'un borç ertelemesi kararının dikkatlice planlandığını söyledi. El Mahdum, yaptığı açıklamada, Dubai liderliğinin, Dubai World şirketinin borcunu gelecek yıl Mayıs ayına ertelemek istediğini duyurmadan önce, kredi verenlerin çıkarları için uzun süre ve dikkatlice düşündüğünü belirterek, ''Dubai World'a müdahalemiz dikkatlice planlandı'' dedi. El Mahdum, ''Dubai hükümeti, piyasaların nasıl tepki vereceği konusunda bilgi sahibi olarak bu ticari operasyonun yeniden yapılanmasına öncülük ediyor. Piyasanın ve özellikle kredi verenlerin kaygılarını anlıyoruz'' ifadelerini kullandı. Dubai'de son 10 yıldaki olağanüstü büyümenin, ''geniş tabanlı sürdürülebilir büyümenin temelinin atılmasına yardımcı olduğunu'' belirten El Mahdum, ''Gelişmiş altyapımız gibi ekonomik temeller, Dubai'nin bölgede çekici bir piyasa olarak kalmasını garanti edecek'' dedi.
BROWN VE PUTİN'İN DEĞERLENDİRMELERİ
Bu arada, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Dubai'nin borcunu ödeyememesinin bir sorun teşkil ettiğini, ancak dünya ekonomisinin, bu durumun üstesinden gelmek için yeterince güçlü olduğunu söyledi. Brown, gazetecilere, ''Bana göre dünya finansal sistemi şimdi güçlü ve ortaya çıkan sorunlarla baş edebilir. Bu bir aksilik olsa bile, daha önce başa çıktığımız sorunlar ölçeğinde olmayacağını düşünüyorum. Küresel düzelme, parasal faaliyet ve mali teşviklere bağlı'' diye konuştu. Öte yandan, Fransa'da bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, Paris yakınlarındaki Rambouillet Şatosu'nda yaptığı açıklamada, Dubai'nin borç sorunlarının, dünyanın finansal krizden çıkmasının zor olacağını bir kez daha gösterdiğini bildirdi. Putin, ''Krizden çıkış kolay olmayacak ve dalgalanmalar muhtemel...Bunun (Dubai sorunu) Rusya ekonomisinde etkisi oldu. Borsa hafifçe geriledi ve dolar rubleye karşı değerlendi. Ancak sonuçta, krizden çıkma eğiliminin üstün geleceğini düşünüyorum'' dedi. Sıklıkla bir ''şehir devleti'' ya da kendi içinde bir devlet olarak tanımlansa bile Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kurucu üyesi. İngiltere'nin 1971 yılında Basra Körfezi'nden çekilmesinden sonra kurulan BAE'de önemli petrol rezervlerine sahip Abu Dabi emirliği, dışişleri ve savunma gibi federal siyasetin önemli alanlarında söz sahibi konumunda bulunuyor. Büyük yabancı finansman desteğiyle yapılan insan yapımı adalar gibi dev projelere imza atılan Dubai'de, küresel ekonomik krizle birlikte emlak sektörü büyük darbe aldı ve geriye milyarlarca dolarlık borç yükü kaldı. Bu büyük yatırımların inşaatında çalışmak için çoğu Güney Asya'dan olmak üzere binlerce göçmen işçi Dubai'ye akın etti. Bu işçilerin ülkelerine dönme sıkıntısı baş gösterirken, bazı Batılılar da işlerini kaybetme tehlikesiyle karşılaştı. Dubai'de emlak sektörüne yatırım yapan yabancıların da önemli kayıplarla karşılaşması bekleniyor. Dubai'ye Şubat 2009 ve bu hafta başında sınırlı finansal destek sağlayan Abu Dabi, daha fazla yardım etmezse Dubai için iflas tehlikesi görünüyor.
kaynak: zaman.com.tr

29 Kasım 2009 Pazar

28 Kasım 2009 Cumartesi

Ramazan Ayı ve Beşiktaş

Dün şöyle bir düşündüm. Eğer Beşiktaş Ramazan Ayı'nda gol orucunu tutmasaydı, şu an açık ara farkla liderdi herhalde.
Geçen senenin şampiyonu Beşiktaş Ramazan Ayı'nda gol orucunu bozmadı. Bu periyotta Gençlerbirliği ve Gaziantepspor ile 0-0 berabere kalan BJK, ardından Galatasaray'a 3-0 yenildi ve Ramazan bayramı öncesi Kayseri'ye de 0-1 yenilip taraftardan büyük tepki çekti. Bir ara, Ramazan'a özel tarife olduğuna yönelik arkadaşlarla şakayla karışık durum tartışması yapıyorduk. Ramazan'dan sonra Beşiktaş'ın galibiyet serisi geldi ve geçen senenin şampiyonu şu an Şampiyonluk potasına girmiş durumda. Gerçekten enteresan bir tablo oluştu...

Barca'ya Başkan Olsana

Milliyet gazetesinin haberine göre M.United galibiyetinden sonra yöneticilerin Yıldo'ya Barcelona'ya başka olsana tarzında tezahüratı olmuş. Haberin detayı aşağıdadır. Bir Beşiktaşlı olarak diyeceğim tek bir şey var. Beşiktaş haricinde bir yere başkan ol da, nereye başkan olursan ol. Kısaca yöneticilerin tezahüratını tam destekliyorum...
******
"Süper Lig ve Avrupa’daki bazı maçlarda alınan başarısız sonuçların ardından Beşiktaş tribünleri tarafından protesto edilen Başkan Yıldırım Demirören’e, yönetici arkadaşlarının İngiltere’de tezahüratlarla destek verdiği öğrenildi. Siyah-beyazlı taraftarların, “Yeter Yıldırım Demirören, Gaziantep’e başkan olsana, Fenerbahçe’ye başkan olsana” şeklindeki tezahüratlarından esinlenen yöneticilerin, Manchester United zaferinin mutluluğuyla, Başkan Demirören’e sürpriz yaptıkları bildirildi. Yıldırım Demirören, maç sonrası yönetim kurulu arkadaşlarıyla birlikte soyunma odasına inerek teknik heyet ve futbolcuları kutladı. Daha sonra tebrikleri kabul eden Demirören bu sırada yöneticilerin sürpriz tezahüratıyla karşılaştı.Siyah-beyazlı idarecilerin, “Yetmez Yıldırım Demirören” ve “Başkan olsana, başkan olsana, Barcelona’ya başkan olsana” diye tezahürat yaparak Demirören’i şaşırttıkları ifade edildi. Yıldırım Demirören’in yapılan coşkulu tezahüratlara, “Ben sadece Beşiktaş’a başkanlık yaparım” yanıtını verdiği vurgulandı.Siyah-beyazlı yöneticilerin daha sonra yapılan kısa görüşmede Yıldırım Demirören’e, “Şimdiye kadar hem sana hem de bize haksızlık yapıldı. Biz ‘şerefsiz’ denilecek bir yönetim değiliz. Sen Gaziantep ve Fenerbahçe’ye değil, Barcelona’ya bile başkanlık yapabilirsin” diyerek tam destek verdikleri belirtildi."

2009-2010 TSL'de Kim Şampiyon Olur?


TSL'de 13 hafta geride kaldı ve liderlik yarışı son haftalarda daha da kızıştı.

Ligin ilk beşine baktığımızda şu takımları görüyoruz: Fenerbahçe, Bursaspor, Galatasaray, Beşiktaş, Kayserispor.


Bu haftaya kadar izlediğimiz futbula bakılırsa benim bu beş adaydan en çok şanslı gördüklerim: Bursaspor, Galatasaray.


Fenerbahçe 31 puanla lider ve en yakın rakibine göre 2 puan önde. Fenerbahçe bu sene hiç iyi top oynamıyor. Şanstan kazandığı maçların neticesinde uzun süredir ligi lider götürüyor. Ama görünen köy kılavuz istemez. Bu yarışta Fenerbahçeye şans vermiyorum. Diğer bir ekip Kayserispor. Gerçekten çok iyi bir defans anlayışına sahip bir takım. 3 yıldır baya bir yol kat ettiler. Ancak bazen çok dengesiz oynayabiliyorlar. deplasmanda çok puan kaybediyorlar. Bu yarışta Kayserispor'a da şans vermiyorum. Geçen senenin şampiyonu Beşiktaş, lig başında çok puan kaybetmesine rağmen son haftalardaki galibiyet serisi ile bir an kendini şampiyonluk potasında buldu. Mustafa Hoca'nın düzenli bir kadrosu yok. Beşiktaş camiası baya karışık. Ocak ayında BJK kongresi var. Kısaca gündem yoğun olacak. Bu yarışta Beşiktaş'ın şansının düşük olacağını düşünüyorum. %10 ihtimal BJK şampiyon olur diye düşünüyorum. Galatasaray sezona bomba gibi başladı. İleri hattı çok güçlü bir takım. Maçın kaderini değiştirecek oyuncu sayısı çok fazla. Son haftalarda çok puan kaybettiler. Medya Galatasaray'ın üstüne çok gelmeye başladı. GS'nin şampiyonluk şansını %20 olarak görüyorum. Evet benim şampiyonluk yolunda favorim Bursaspor bu sene. Geçen sene oldukça iyi bir olgunlaşma süreci yaşayan Bursa, gerek teknik ekibi gerek yönetici kadrosu şampiyonluğa kenetlenmiş durumdalar. Takım içinde güzel bir uyum var. Orta saha defans arası ilişki üst düzeyde. İleride Sercan gibi tehlikeli bir isim var. Kısaca Bursaspor'un futbolunu beğeniyorum. Benim favorim Bursaspor bu sene. Gerçekten iddialı bir yorum ama bnm pencereden gözükenler bu yönde... Uzun zamandan sonra bir Anadolu takımı şampiyon olmaya bu kadar yaklaşmadı. Geçen seneki Sivasspor'dan çok daha büyük şansa sahip şampiyonluk yolunda...

2009-2010 TSL'den Kimler düşer?

Ligde 13 hafta geride kaldı. Aşağı yukarı hangi takımın nasıl oynadığını izliyoruz. Bu çerçevede tahminlerimizi yapalım.
2009-2010 TSL'den hangi takımlar düşer?
Bildiğiniz üzere Ankaraspor düşürüldü bu sene. Düşecek diğer 2 takım hakkında görüşlerim aşağıda.
Başlangıç olarak ligin son 6 takımına odaklanıyorum: Denizli, Sivasspor, KAsımpaşa, Manisaspor, Anakaragücü, Diyarbakırspor. Açık söylemek gerekirse devre arasında gerçekleştirilen transferler ligin konumunu çok değiştirebiliyor. Benim tahminim bu sene düşecek diğer iki takım: Denizli ve Diyarbakırpor

27 Kasım 2009 Cuma

TSL 14.hafta Tahminleri

11/27/2009 Bursa - Galatasaray 2
11/28/2009 Fenerbahçe - Kasımpaşa 1
11/29/2009 Diyarbakır - Ankaraspor bye
11/29/2009 Antalya - Gençlerbirliği 0
11/29/2009 Ankaragücü - Denizli 1
11/29/2009 Büyükşehir Bld. - Gaziantep 02
11/29/2009 Vestel Manisa - Kayseri 0
11/29/2009 Trabzon - Eskişehir 2
11/29/2009 Sivas - Beşiktaş 2

Predictions Holland Casino League

Sparta - PSV 2
Willem II - Twente 2
Heerenveen - RKC 1
Heracles - Roda 0+2
AZ - VVV 1
Vitesse - Ajax 2
ADO - Feyenoord 2
Utrecht - NAC Breda 0
Groningen - NEC 1

26 Kasım 2009 Perşembe

Manchester 0 - 1 Beşiktaş


Beşiktaş, deplasmanda yedek ağırlıklı çıkan kırmızı şeytanları Tello'nun attığı tek golle yenerek tarih yazdı. Helal olsun karakartala.
Açık söylemek gerekirse Beşiktaş'ın Fener galibiyetinin vermiş olduğu motivasyon ile çıkacağını düşünerek galibiyete odaklanmıştım. Bekelediğim gibi oldu. Hatta İddaa'da ilk yarı 2, ikinci yarı 2 oynadım. Neyse şimdi gelelim maçın geneli hakkında değerlendirmeye:
Beşiktaş'ta son iki maçtır değişen şeyler var. Örneğin mahalle futbolu havası bitmiş, artık paslaşarak defanstan top çıkarabiliyoruz. Defanstan top şişirme olayı bitmiş, yerini paslaşarak topu kendi yarı sahasından çıkaran bir takım gelmiş. Böylece rakip takım daha çok yoruluyor ve rakip takımın dinamikleri daha kolay yıkılıyor. TSL'de aynı stratejiyi uygulayabilirse Beşiktaş, o zaman galibiyet serisi bozulmaz, devam eder.
Beşiktaş'ta maç boyunca Rüştü, Ferrari, Ernst, İsmail Köybaşı, İbrahim Toraman mükemmel oynadı. Özellikle Ernst ve Ferrari Beşiktaş'ın en iyi oyuncuları olduğunu bu maçta tekrar belli ettiler. Bu adamlar Türkiye Ligi'nin çok üstünde top oynuyorlar. Bu adamları izlerken futboldan çok zevk alıyorum. Ernst ve Ferrari, maçta hatasız oyandılar. İsmail Köybaşı joker adam rolünde oynadı. İsmail maç boyunca her yerdeydi. Çok koştu, çalıştı ve maça her şeyini verdi. Teşekkürler İsmail. Rüştü'nün son dakikadaki 2 kritik kurtarışı alkışları topladı. Teşekkürler Rüştü. Son 5 günde iki büyük galibiyete imza atan Beşiktaş'a sonsuz teşekkür ediyorum.

23 Kasım 2009 Pazartesi

SNGYO TEknik Analiz

Önümüzdeki hafta analiz değerlerini paylaşıyorum.
Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 2,12-2,23-2,34-2,40
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 1,98-1,93-1,90

1,98 altında iki kapanış gerçekleşirse tahta dinamiğinin oldukça bozulacağını düşünüyorum.

Not: verilen rakamlar bu hafta sonuna kadar geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

IMKB100 (Bayram Haftası)

Dostlar biraz geç oldu kusura bakmayın...
Analiz değerlerini paylaşalım. Öncelikle geçen hafta 484xx ve 461xx seviyelerinin öneminden bahsetmiştik. Bu noktalardaki kırılmalar agresif oldu. Umarım geçmiş hafta verdiğimiz değerler, kendi yol haritanız için faydalı olmuştur.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 454xx-457xx-461xx-469xx
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 447xx-440xx-438xx

Bnm sayımlara göre 461xx önemli bir seviye olarak dikkat çekiyor. Altındaki kapanışlarda 440xx ana hedef noktası olarak dikkat çekiyor. 461xx denemesi ve ardından bu seviyenin geçilmesi durumunda yeni zirve denemeleri görebiliriz.

Not: Verilen değerler önümüzdeki perşembeye kadar geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

22 Kasım 2009 Pazar

Beşiktaş 3 - 0 Fenerbahçe


Dün yine Beşiktaş'ta çok güzel bir ortam vardı. Şarkılarla, derbi heyecanı zaman ilerledikçe pekişiyordu. Fener maçlarının tadı başka oluyor. Hava, atmosfer her şey futbol için müsaitti. Maça başlamadan önce Beşiktaş'ın kadrosunu görünce Wolsburg maçındaki gibi şok olmasam da bir parça sinirlendim. Serdar Özkan'ın kadroda ne işi vardı? Serdar Özkan dışında diğer oyuncular beklediğim gibiydi. Ama maça 10 kişi başlamak canımı sıktı. Daha öncden de yazılarımda belirttiğim gibi Serdar Özkan, İbrahim Kaş gibi adamlar BJK için zarar. Maç başlamadan hemen önce Beşiktaşlı futbolcular çember oluşturup galibiyete kitlendiler.
*****
Maçın başlama düdüğü ile beraber Beşiktaş'ın baskısını gördük. ilk 15 dakika rakip sahayı ablukaya aldı BJK, sağlı, sollu ortalarla güzel bir baskı kurdu. Baskı devam etse gol işten bile değildi. 15.dakikadan sonra Fener, atakları püskürttü, önce orta sahada geçen oyunun ardından bir miktar BJK kalesine doğru gelmeye başladılar. İlk yarıda önemli posizyon fazla yoktu. Gözüme çarpanlar maçın başında Serdar Özkan'ın penaltı noktasından kaçırdığı bir posizyon vardı. Gol kaçtıktan sonra iyi bile vurdu, hayret dedim. Fenerin Roberto Carlos ile uzaktan bir şutu var. Alex'in ilk yarının son dakikasında nefis bir frikiği var. Bir de Gökhan Gönül'ün İbrahim Üzülmez tarafından düşürüldüğü bir posizyon var. Posizyon penaltı bana göre. İbrahim Üzülmez çok profosyonel bir faul yaptı.
******
İlk yarıda Beşiktaş'ın kontrollü, güzel paslaştığı bir oyun vardı. Beşiktaş'ın ileriye çıkarken paslaşmalarını, organizasyonlarını beğendim. Eskiden 2 pasla zor çıkarken, derbide fazla pas sayısı ile iyi organisazyon kurduğun gördük. Beşiktaş'ın defans bloğu çok çok iyi. Bu sene Beşiktaş'ın çok az gol yiyeceğini düşünüyorum. İlk yarıda İbrahim Üzülmez'in iki ortası var. Premier lig oyuncuları halt etmiş. O nasıl ortalar öyle. Tek kelimeyle mükemmel iki öldürücü orta... Fener hiç organize olamadı. Beraberlik için gelmişler. Daum bu atmosferi iyi bilir. Anlaşılan baya çekinmiş olacak ki Alex bile baya geride oynadı ilk yarıda.
*****
İkinci yarı Mustafa Hoca doğruyu buldu. Serdar'ın yerine Tello girdi. Sen maça Tello ile başlasan Beşiktaş ilk yarıdan maçı bitirirdi de neyse! Tello'nun girmesiyle orta sahada topa daha da hakim oldu Beşiktaş. ikinci yarının başlarında Beşiktaş'ın bulduğu goller galibiyeti getirdi. İlk golde İbrahim Üzülmez'in topu çekip sağ ayakla yaptığı ortaya Micheal Fink öyle bir güzel vurdu ki muhteşem bir gol attı. Son yıllarda gördügüm en güzel gol! Tek kelimeyle mükkemmel. Golü attığımızda aklıma geçen seneki Beşiktaş'ın Sivasspor'a attığı gol geldi. Yusuf ortayı yapmıştı. Tello tam köşeye vurmuştu. Tabi Yusuf bilerek bir orta yapmıştı. İbrahim Üzülmez sağ ayağı ile bilerek mi yaptı o ortayı tartışılır. Ama ne olursa olsun gole şapka çıkarırım. Ardından kısa süre sonra Bobo'nun golü var ki bu golde oyuna ikinci yarıda giren Tello'nun hakkını verelim. Pas çok kurnaz, Bobo'nun çabucak dönüp Lugano'yu zor durumda bırakması Bobo'nun vuruşu, Volkan'nın goldeki çaressizliği gerçekten Avrupai bir gol. Tebrik etmek lazım. Ayakta alkışlamak lazım. 2-0 dan sonra her şey daha da rahatladı. Artık farka gitmek için BJK'nın bir engel kalmadı dedim ki Mustafa Hoca oyuna Yusuf'u çıkarıp Uğur'u aldı. Biraz işi sağlama almak istedi. Ben bu değişikliği her ne kadar tasvip etmediysem de Uğur değişikliğinin ileriki dakikalarda doğru olduğunu gördüm. Uğur'a joker adam görevini verdi. Koş koş koş dedi. Adam her yerdeydi. İleride ve geride görev aldı. Fener 2 golü yedikten sonra kendine geldi, baskı kurmaya başladı ancak Beşiktaş'ın defansı gerçekten çok iyi. Hani düşünüyorum da Beşiktaş'ın defans hattı ile Galatasaray'ın ofans hattı birleşşe ne olur? ECL'de final oynayan bir takım olur diye düşnüyorum! Fener'de Kazım'ın oyundan atılmasından sonra Fener havluyu attı. Beşiktaş'ın ofsayt olan golü ile birlikte maç 3-0 bitti.
*****
Sonuç olarak Beşiktaş anlık hataları affetmedi. Fink'in golü beceri golü ama Fink'i tutan adam yok. Bobo, Lugano'nun en ufak hatasını iyi değerlendirdi. Hani Beşiktaş'ın maç boyunca %100 lük gol posizyonu az var, ama farklı galip gelmesini bildi. İbrahim Üzülmez iki asisti ile maçın adamıydı. Gollerin dışında iki asist olacak pası daha vardı, ancak Beşiktaşlı oyuncular değerlendiremedi. Beşiktaş maça piskolojik olarak o kadar iyi hazırlanmış ki 3-0'dan sonra bile futbolcular tüm enerjisi ile koşuyorlardı. Beşiktaş'a helal olsun. Fenerbahçe bu futbolla daha çok puan kaybedecek. Göreceksiniz...

21 Kasım 2009 Cumartesi

Beşiktaş- Fenerbahçe Derbisinde Öne Çıkacak İsimler

Yer: İnönü
Saat:20:00
nefesler kesilecek, herkes bu maça odaklanacak.
Derbi maçında Beşiktaş'tan öne çıkmasını beklediğim isimler: Ernst,Tabata ve Bobo. Bobo'dan bugün çok şey bekliyorum, maçın en krtik ismi olacak.
Fenerbahçe tarafında maçın kritik isimleri Alex ve Volkan olacaktır diye düşünüyorum.
Herkese iyi seyirler...

TSL 13.hafta Tahminlerim

21.11.2009 Gaziantep - Bursa 0
21.11.2009 Beşiktaş - Fenerbahçe 1
22.11.2009 Ankaraspor - Sivas bye
22.11.2009 Gençlerbirliği - Büyükşehir Bld. 1
22.11.2009 Denizli - Antalya 02
22.11.2009 Eskişehir - Ankaragücü 1
22.11.2009 Kayseri - Diyarbakır 1
22.11.2009 Kasımpaşa - Trabzon 2
22.11.2009 Galatasaray - Vestel Manisa 1

19 Kasım 2009 Perşembe

Beşiktaş - Fenerbahçe Maç Öncesi


Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi 21 Kasım Cumartesi günü İnönü Stadı'nda oynanacak. Her derbide olduğu gibi taraftarlar maçı dört gözle bekliyor. Hal böyle olunca maçın nasıl sonuçlanacağı merak konusu.
Fenerbahçe 31 puanla TSL'nin birincisi ve Beşiktaş'tan 7 puan önde bulunuyor. Beşiktaş'ın bu maçı kazanmaktan başka çaresi yok. Bu demek oluyor ki BJK bu maçta tüm riskleri almak zorunda.
Beşiktaş camiası son haftalarda karışık: Bir yandan taraftarın yönetime protestosu, bir yandan yönetimin tribünü temizleme operasyonu bunlar Beşiktaş camiasının güç kaybettiği unsurlar. Geçen senenin şampiyonu bu sene hem ligde hem de Avrupa'da çok kötü bir tablo çiziyor. Kısaca Beşiktaş'ta işler her koldan karışık. Bu karışıklığı kısa süre kafadan atmak için BJK camiasının fenerbahçe galibiyetine ihtiyacı var.
Fenerbahçe'de durum nasıl?
Fenerbahçe 3 haftadır dinleniyor. Derbi maçında ısınma sorunu yaşayabilirler.
Fenerbahçe TSL'nin birincisi şu an. Ancak bu durum kimseyi aldatmasın. Fener bu sene kötü top oynuyor. Fener'i götüren yine Alex. Fenerbahçe ileride takım olamıyor. Aslını söylemek gerekirse BJK ile benzer sorunları yaşıyorlar. Fazla gol posizyonuna giremiyorlar. Ölü toplar ve Alex ile gol bulurlarsa buluyorlar. Bulamazlarsa geçmiş olsun.
Beşiktaş'ta durum nasıl?
Beşiktaş, defans bloğu ve ön libero haricinde gerçekten kötü. Oyun kurgusu, sistemi v.s. düzenli hiçbir şeyi yok. BJK'nın bu sene aldığı galibiyetlerin çoğu şans. Zaten skorlar ortada. hep 1-0.
BJK gol posiziyonuna girmekte çok zorlanıyor.
BJK ve FB, bana göre ikiside çok kötü. İki kötünün maçı ne olur? Bnm beklentim duran toplardan gelen goller maçın sonucunu tayin eder diye düşünüyorum. Maçın ortada geçeceğini düşünüyorum. BJK, FB'ye göre daha çok koşan bir takım dolayısı ile BJK'nın kazanma şansı daha fazla olmakla beraber maçın kaderini ölü toptan gelen ilk gol belirleyecek diye düşünüyorum. Bu maçta ilk golü atan farkı açarak kazanır...
Bu hafta sonu oynanacak derbide bir ilk yaşaabilir. Eğer FB maçı önde götürürse kıyamet kopacaktır. İnönü, duyulmadık küfürlere ve isyanlara maruz kalacaktır. Kısaca BJK'nın son yıllarda oynayacağı tansiyonu en yüksek maçlardan biri olacak. Beraberlik dışındaki bir skor Türkiye'de gündemi oldukça meşgul edecektir.

15 Kasım 2009 Pazar

IMKB100 Teknik Analizi

46400 seviyelerinden destek bulan IMKB100 geçen hafta vermiş olduğumuz direnç noktalarını bir bir geçti. Hafta başında 473xx üzerinde kapanış oldu ve bu seviyenin üzerinde 484xx rakamlarının hedef olduğunu her fırsatta yazmıştık. Ardından belirttiğimiz direnç seviyelerine doğru bir hareket gerçekleşti ve 484xx seviyesinin geçilmesi ile alışlar hız kazandı. Seanslık takip eden arkadaşlar belirttiğimiz direnç seviyelerinin önemini görmüşlerdir diye düşünüyorum. Cuma kapanış değeri tam destek seviyesinin üzerinde oldu.Gelecek hafta için rakamları paylaşalım.
Bnm penceredeki sayımlara göre;
Direnç 491xx- 496xx-501xx-504xx
Destek 4842x-480xx-473xx-467xx-463xx

Bnm sayımlara göre geçtiğimiz hafta son işlem günündeki kapanış değerinin 4842x üzerinde gerçekleşmesi iyi oldu. 484xx kritik bir seviye. Bu seviyenin altındaki kapanışlarda 473xx'li seviyeler hedef konuma gelir ve ardından satışlar hız kazanırsa 463xx lere kadar bir dip denemesi görebiliriz. 484xx seviyesinin üzerindeki kapanışlarda 496xx seviyesi hedef konumda olup, bu noktanın yeni para girişleri ile desteklenmesi ile birlikte 504xx lere doğru zirve denemesi görebiliriz.

Bnm penceredeki rakamlar yukarıda sunulmuştur. Herkes kendi yol haritasını kendi çizmelidir ve çizmemize yardımcı olan Strateji, kaçınılmaz bir unsurdur.

Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ENKAI Teknik Analizi

Son kapanışını 6,25'ten gerçekleşen ENKAI üzerinde bir miktar karalamalar yaptık. Bnm sayımlara göre kısa vadeli teknik verileri aşağıdadır.

Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 6,30-6,85-7,20-7,55
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 6,05-5,80-5,70

6,30 yukarıda önemli bir seviye. Bu seviyenin üzerinde en az 2 gün kapanış olursa 6,85 hedef konuma gelir diye düşünüyorum.6,30 altındaki kapanışlarda 6,05 hedef konumunda olacaktır.

Not: Verilen değerler bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.


YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SNGYO Teknik Analizi

Hafta sonu kapanış 2,21 den gerçekleşmiş.
Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 2,30-2,35/2,36-2,42
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 2,20-2,16-2,11-2,02-1,98

bnm sayımlara göre 2,11 üzerinde kaldığı sürece 2,42 ana hedef noktası olarak gözüküyor. 2,11 kritik bir nokta. 2,11 altındaki kapanışlar 1,98 hedefler diye düşünüyorum. 1,98 altında 3 gün kapanış gerçekleşirse kağıdın dinamiği iyice bozulur.

Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

14 Kasım 2009 Cumartesi

36 Beşiktaşlı'ya Stad Yasağı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarihin en büyük tribün operasyonuna imza atarak, 36 Beşiktaşlı’nın 1 yıl boyunca statlara giriş yasağı almalarını sağladı.

Beşiktaş’ın BJK İnönü Stadı’nda oynadığı Denizlispor ve Wolfsburg maçlarında çıkan olayları ve çirkin tezahüratları inceleme altına alan İstanbul Emniyeti, siyah beyazlı tribün liderlerini teknik takibe aldı. Stat ve civarındaki kamera görüntülerinin incelenmesi sonucu olaylara karıştıkları belirlenen kişilerin telefonlarını dinleyen polis, onlarca taraftarı çağırıp ifadelerini aldı. Daha sonra İl Spor Güvenlik Kurulu’na sevk edilen bu kişilerden, ilk etapta 36’sına, 1 yıl boyunca statlara giriş yasağı ve 2’şer bin lira para cezası verildi. Ceza alanlar arasında, Çarşı Grubu’nun lideri Alen Markaryan, Karagümrüklüler Grubu’nun lideri Erdal Keleş, Atilla ve Yüksel Kaleci kardeşler ile Ankaralı Ayhan ve ekip arkadaşlarının bulunduğu belirtildi. En az 30 kişinin daha bu operasyon kapsamında ceza almaları bekleniyor.Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün soruşturma ile ilgili olarak Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve yöneticilerin de bilgilerine başvurduğu öğrenildi.

http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/12943971.asp?gid=211

13 Kasım 2009 Cuma

ULKER TEknik Analizi

Son kapanışını 3,62 seviyesinden gerçekleştiren ULKER tahtası, bgn son dakikadaki alışlara bakılırsa yrn hareketli bir gün geçireceğe benziyor.
Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 3,64/3,66-3,74-3,80
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 3,56-3,46-3,34

Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

12 Kasım 2009 Perşembe

BMW X1 2010



BMW nin yeni SUV (ki Bmw’deki adı SAV-Sports Activity Vehicle) segment aracı olan X1 rakiplerinden önce aramızda. Yeni Range Rover LRX ve Audi Q3’ten önce piyasaya sunulan araç, pazarda büyük bir hakimiyet sağlayacağa benziyor. X5, X3 ve son olarak sıra dışı bir tasarıma sahip olan X6 modelinden sonra X1, 45.248 Euro’luk bir etikete sahip.Çarpıcı bir ön görünüme sahip olan araç, kaslı ve güçlü çizgileriyle lüks kompakt segmentte gerçekten iddialı. Aracın arka çizgileri incelendiğinde ise, dar açılı arka cam, araca sportif bir görünüm kazandırırken, led lambalar kalite hissi uyandırıyor. Genel bakıldığında küçültülmüş bir X5’i andıran X1’in uzunluğu 4.454 mm, genişliği 1.798 mm, yüksekliği 1.545 mm. Bu ölcüler ile X1, X3’e göre sırasıyla 110 mm, 60 mm ve 140 mm daha küçük.Yaklaşık 100.000 TL’lik fiyatı ile X1, çok ucuz değil. Bmw kalitesi ve prestiji düşünüldüğünde ise Suv segment bir araç için gözden çıkarılmayacak bir rakam da değil…


BMW X1 xDrive20d: Teknik Özellikler / Fabrika Verileri

Motor: 1995 cc, 4 silindirli, turbodizel

Maks. güç: 177 HP @ 4000 d/d

Maks. tork: 350 Nm @ 1750-3000 d/d

Maks. hız: 205 km/s (213 km/s yüksek hız ayarlarıyla)0-100 km/s: 8.6 sn

Boyutlar: 4454 / 1798 / 1545 mm

Boş ağırlık: 1660 kg

Bagaj hacmi: 420-1350 lt

Tüketim (ş.içi, ş.dışı, ort.):7.7 / 5.4 / 6.2 lt/100 km

Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Otomobil alırken öncelikle sıfır mı yoksa ikinci el mi otomobil tercih etmeliyiz bu soruya yanıt aramalıyız. Sıfır otomobillere bakarken genelde aklımıza bu fiyata daha lüks ikinci el araba alabiliriz düşüncesi gelir. İkinci el araçlar, satarken daha az değer kaybetmeleri açısından daha avantajlı görülebilir ancak temiz ve güvenilir olmak koşulu ile. Sıfır araçların ise avantajlarını saymamıza gerek yok, üretici firma garantisi altında bir araç almak her zaman insana güven verir. Garanti kapsamı süresince çıkan arızaları ücretsiz yaptırmak, farkında olmasak ta maddi olarak bize büyük avantaj sağlamaktadır.

İkinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmeli?
- Hangi sınıf araç almaya karar verdikten sonra aracın donanım özelliklerine karar vermeliyiz. Güvenlik ekipmanları(ABS, airbag, ESP) konusunda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir.
- Aynı model ve marka diğer ikinci el otomobillerle fiyat kıyaslaması yapmalıyız. Eğer çok ucuz bir araç ise bunun sebebini de araştırmalıyız.
- Aracı alırken fiyatının yanında sigorta, vergi ve yakıt tüketimi masraflarını da iyi değerlendirmek gerekmektedir. Aracın masrafları için bir miktar para ayırmamız gerekmektedir.
- Aracı kredi ile alacaksak en uygun krediyi belirledikten sonra peşin vereceğiniz kısım, faiz oranı, aylık ödemeler gibi detayları belirlemeliyiz.
- Aracı mutlaka bir teknik servise götürerek boya ölçümü ve motor kontrollerini yaptırmalıyız. Boya ölçümü ile aracın hasarlı kısmının olup olmadığını ve satıcının bize doğru bilgi verip vermediğini öğrenmeliyiz. Aracın ön kaportasının boyanmış olması durumunda ise biraz daha detaylı bilgi almaya çalışmalıyız çünkü aracın ön kısmından aldığı büyük bir darbe aracın motoruna zarar vermiş olabilir.
- Benim tavsiyem eğer sigortacı bir yakınınız varsa aracın trafik sigortası ve kaskosunun bozulup bozulmadığını, aracın bir kazaya karışıp karışmadığını kontrol ettirebilirsiniz.
- Satıcı kişinin yetkili servislerde bakım yaptırmış olması ve oradan alacağınız bilgi önemlidir. Fakat yetkili serviste kaza bilgisi olmaması o aracın kaza yapmadığı anlamına gelmez, başka bir yerde aracı yaptırmış olabilirler.
- Aracın km’sine göre ağır bakımlarının yapılıp yapılmadığını öğrenmeliyiz. (Triger kayışı değişimi gibi…) Yapılmadıysa bu bize alınca binlerce TL masrafa yol açabilir.
- Aracın koltuk, direksiyon yıpranmalarına ve model yılına göre km’sini kontrol etmeliyiz. Eğer km’si gerçekten çok az ise oynanmış olabilir.
- Test sürüşüne mutlaka çıkmalıyız. Sessiz bir ortamda test sürüşüne çıkılmalı ve aracın motoru ve şasisi kontrol edilmelidir. Dönüşlerdeki aşırı yatma veya tutukluk, amortisörlerde veya ön takımlardaki bozukluktan kaynaklanıyor olabilir.
- Aracın temiz kağıdı alınıp aracın vergi borcu, trafik cezası vs. olmadığını kontrol etmeliyiz.
- İkinci el araç alımlarında garanti sağlayan ikinci el firmalarını tercih etmek avantaj sağlayabilir.

http://otomotivhaberleri.blogspot.com/2009/11/araba-alrken-nelere-dikkat-edilmeli.html

11 Kasım 2009 Çarşamba

SARKY Teknik Analizi

Geçen hafta düşüş trend çizgisinden (2,50 seviyesinden) destek bulan SARKY son kapanışını 2,68 gibi kritik bir yerden yapmış.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 2,68-2,76-2,84-2,92
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 2,62-2,54-2,50

2,68 üstü kapanışlar yukarı hareketler için önemli bir seviye. Bu seviyenin altında ya da üstünde kapanışlara göre posizyonlara yön verilebilir. 2,68 üzeri işlemlerde ilk hedef seviyesi 2,76 olup 2,92 seviyesine kadar zirve denemesi görebiliriz. 2,68 altındaki kapanışlarda 2,50 seviyesi hedef konuma gelir diye düşünüyorum.

Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

SNGYO Analizi Gerçekleşti [€$]

Hafta başında analizini gerçekleştirdiğimiz SNGYO hisseleri haftanın ilk iki gününde sergilediği yükseliş ile 2,36 seviyelerini test etti. Değerlendirenlere afiyet olsun.
Hafta başında yapılan analiz aşağıdaki linktedir.

http://downbothflanks.blogspot.com/2009/11/sngyo-teknik-analizi.html

10 Kasım 2009 Salı

Beşiktaş - Fenerbahçe Maç Biletleri

Beşiktaş'ta taraftar, Beşiktaş camiasına kırgın ve sinirli. İki hafta sonra Beşiktaş-Fenerbahçe maçı var. BJK taraftarı böyle maçları sever. Özellikle Fener'i inönü'de yenmeye bayılır. Derbi maçının bilet fiyatları merakla bekleniyor. Bakalım Yıldırım Demirören yönetimi taraftara kıyak geçip, barışma tarafında yol alacak mı?

Geçen seneki bilet fiyatları aşağıda sunulnuştur. Benzer fiyatları bu maç için görebiliriz.

BİLET FİYATLARI
Geçen seneki derbi maç için belirlenen bilet fiyatları şöyle:
VIP Üst B-E: 750 TL
VIP Üst A-F: 500 TL
VIP Alt A-F: 425 TL
VIP Alt B-E: 450 TL
VIP Alt C-D: 500 TL
Numaralı Orta: 425 TL
Numaralı Kenar: 375 TL
Kapalı Üst: 300 TL
Kapalı Alt: 250 TL
Yeni ve Eski Açık: 90 TL

9 Kasım 2009 Pazartesi

Lyon - Marsille 5-5

08.11.2009 tarihinde oynanan Lyon - Marsilya maçı tarihe geçti. Goller için link aşağıda... Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

http://video.ntvmsnbc.com/?531054#v046034211150196232181082081105045253194202100125

8 Kasım 2009 Pazar

DOHOL Teknik Analizi

Son kapanışını 1,09 seviyesinden gerçekleştiren hisse son iki aydır 1,00-1,15 bandı arasına sıkışmış durumda gözüküyor. Rica üzerine bir miktar karaladık.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 1,11-1,17-1,26
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 1,04-1,00-0,97

Bu hafta içerisinde izlenmesi gereken nokta 1,11 üzerine çıkabilecek mi? bu durum teyit edilmeli. 1,17 ve 1,26 ciddi dirençler olarak gözüküyor.1,11 denemesi haftanın son işlem gününde başarılı olamamış. 1,11 altındaki kapnışlar 1,04 ü hedefler. Bu nokta iyi bir destek noktası olarak dikkat çekiyor.

Not: Verilen rakamlar iki hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

SNGYO Teknik Analizi

Son kapanışını 2,04 seviyesinden gerçekleştiren SNGYO'da geçtiğimiz hafta bir panik havası yaşandı. Hafta içinde geneldeki saçınımın etkisi ve bedelsiz beklentisi biten yatırımcıların etkisi ile 1,85 seviyelerine kadar gevşeme görüldü. Geçen hafta 1,95 kritik bir seviyeydi. Gelen alışlarla bu seviyenin üzerindeki kapanış ileriki günler için iyi gözüküyor.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 2,09-2,20-2,30-2,36
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 1,96-1,92-1,88

2,09 noktası yukarıda önemli bir seviye. Bu noktasnın hacimli geçilip üstünde iki kapanış gerçekleştiği durumda 2,36 lara zirve denemeleri görebiliriz.

Aşağıda 1,96 çok kritik bir nokta bu noktanın altında 3 gün üst üste kapanış olursa tahta dinamiği çok bozulur!! Aşağısı uçurum dikkat etmek lazım.

Not: verilen rakamlar 2 hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

PETKM Teknik Analizi

Hafta başında 7,00 seviyesinden destek bulan tahta son kapanışını 7,25 seviyesinden yapmış.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 7,3-7,60-7,90
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 7,10-7,00-6,75

Yukarı hareketlerde 7,3 geçilmesi durumunda birincil hedef olarak 7,60 göze çarpıyor. Bana göre önemli bir direnç noktası. Bu noktanın hacimli geçilmesi durumda ikincil hedeflere (7,90) doğru bir hareket görebiliriz.

Eğer 7,00 seviyesinin altında 2-3 gün üst üste kapanış olursa ya da olacak gibi olursa 6,75 hedef konuma gelecektir. Bu nokta aşağı yönde kırılırsa tahta dinamiği çok bozulur ve sert geri çekilme yaşanabilir.
Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

7 Kasım 2009 Cumartesi

IMKB100 Haftalık Teknik Analizi

IMKB100 hafta başından beri dalgalı bir seyir izliyor. Hafta başında 472xx li değerlerin öneminden bahsetmiştik. Kapanış fiyatlarımıza baktığımızda bu seviyenin bu hafta için önemi anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Regresyon analizi neticesinde teknik değerler değişiklik gösterebiliyor. Gelecek hafta başından itibaren belirttiğim trend 473xx oldu. Neyse biz öze gelelim.

Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 473xx-480xx-484xx-496xx
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 468xx-463xx-454xx-450xx-447xx-441xx

Yukarı hareketlerde 473xx önemli bir nokta yarından itibaren. Bu seviyelerin geçilmesi ile birlikte 484xx lere doğru bir yükseliş görebiliriz. Yukarıda önemli gördüğüm bir seviyede 484xx. Eğer piyasada alıcılı seyir başlar ve bu seviye hacimli geçilirse ve/veya üstünde tutunulabilirse yeni zirve denemeleri görülebilir.

473xx altındaki kapanışlarda (iki gün altında kaparsa) bnm sayımlara göre 441xx li değerler hedef konuma gelecektir. Bunlara ek olarak aşağı hareketlerde463xx-454xx önemli seviyeler olarak göze çarpıyor.

Not: Verilen rakamlar gelecek hafta sonuna kadar geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

Hollanda Ligi Tahminleri (13.hafta)

Groningen - Heracles 1
Vitesse - VVV 1
Sparta - Roda JC 1
NEC - RKC 1
NAC - Willem II 0
Utrecht - Heerenveen 1
ADO - PSV 10
AZ - Feyenoord 1
Twente - Ajax 02

5 Kasım 2009 Perşembe

Mustafa Denizli'li Beşiktaş İmparatorluğu

Beşiktaş camiası, Beşiktaş futbol takımının gidişatından hiç memnun değil. Geçen senenin lig şampiyonu Beşiktaş, bu sene 2009-2010 TSL'ye çok kötü bir başlangıç yapıp, ardından şampiyonlar liginde içler acısı bir tablo sergiledi. Mustafa Denizli'li Beşiktaş'ın geçen seneden bu yana neler verdiklerini benim pencereden bir yorumlayayım dedim. Aşağıdaki grafikte BJK'nın bnm bazı kriterlere göre başarı grafiği var. Beşiktaş geçmekte olduğumuz bu dönemde gerileme döneminde bulunuyor.
Beşiktaş'ın geçen sene Ukrayna ekibi Kharkiv'e ağır yenilgisinin ardından Ertuğrul Sağlam yönetime istifasını vermek zorunda kalmıştı. Ardından göreve Mustafa Denizli getirildi ve Mustafa Hocalı Beşiktaş serüveni başladı.



Mustafa Denizli, Ertuğrul Sağlam'ın mirasına kondu. Başlangıçta gereksiz puan kayıpları aldı ve dolayısı ile eleştiriler gelmeye başladı. Mustafa Denizli'nin yardımına lig arası yetişti. 2008-2009 TSL ilk yarısı sona erdikten sonra Beşiktaş, Yusuf Şimşek ve Fabian Ernst transferi ile yükselme dönemine geçmenin temellerini attı. TSL 2.dönemi başladıktan sonra Beşiktaş, Ernst ve Yusuf'un takım içindeki etkili oyunu ile şans faktörü de birleşince Beşiktaş az gollü de olsa galibiyetleri alıp her geçen gün ligde yükselişine devam etti. Tabi bu dönemde Fenerbahçe ve Galatasaray'daki çöküş dönemi Beşiktaş'ın ekmeğine yağ sürdü. Sivas ve Trabzon'un ligde zirveyi zorlaması Beşiktaş için rekabet ortamı yarattığından Beşiktaş takım olarak şampiyonluğa daha çok inanmaya başladı. Sonuç olarak şans faktörü, Yusuf ve Ernst gibi iki oyuncunun Beşiktaş'a katkıları ile şampiyonluk geldi.
Beşiktaş 2008-2009 TSL şampiyonu olmasına rağmen medya başta olmak üzere gerçeği gören taraftar, şampiyonluğun Beşiktaş'ın çok iyi oynamayarak geldiğini bilincindeydi. Beşiktaş 2009-2010 sezonunda Türkiye'yi şampiyonlar liginde temsil etme şansını yakaladı. Ancak herkes biliyordu ki Beşiktaş mevcut kadrosu ile Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olamazdı. Dolayısı ile Beşiktaş'a çok iyi stopper ve 10 numara transferleri gerekiyordu. Beşiktaş'ın kritik bir sene geçireceğini bile bile Beşiktaş düzgün transfer politikası sürdüremedi. GS ve FB gibi Beşiktaş'ın lokomotif rakipleri her geçen gün takımına yeni kaliteli isimler alırken BJK bu transferlere seyirci kaldı. Dolayısı ile BJK'nın yazın geçirdiği 3 ayı duraklama dönemi olarak nitelendiriyorum. Beşiktaş yükselme döneminin ardından duraklama dönemine geçti. Takımın direncini düşüren bir etkendir duraklama dönemi.
Beşiktaş duraklama döneminde İsmail köybaşı, Ferrari, Micheal Fink transferlerini gerçekleştirdi. Ferrari transferini ayakta alkışlıyorum. Diğerlerine yorum yapmak istemiyorum. Kısaca yönetim, transfer politikasını iyi yönetemedi. 2009-2010 TSL ağustos ayında başlaması ile birlikte BJK'nın bitmek tükenmek bilmeyen puan kayıpları başladı. Lige kötü bir başlangıç yapan BJK, şampiyonlar liginde de çok kötü bir başlangıç yaptı. Böylece BJK'da gerileme dönemi de başladı. Halk, padişahın kellesini istiyor. Bakalım ne olacak?
Bu sene ne oldu da geçen seneki şampiyon yükselme döneminden gerileme dönemine geçti. Bunun cevabı basit aslında: Mustafa Denizli'nin kararsız takım strateji ve 11'leri buna sebebiyet verdi. Beşiktaş'ın sene başından bu yana düzenli bir 11'i olmadı. Hal böyle olunca spor yazarları eleştirmeye başladı. Onlar eleştirdikçe muhalif Mustafa Hoca kadroda eleştirilen isimlere yer vermeye devam etti. Sene başından bu yana Beşiktaşlı olan olmayan, futbuldan anlayan ya da anlamayan herkes gördü ki İbrahim Kaş, Uğur İncemen, Serdar Özkan Beşiktaş'ta ilk 11'de oynadığı sürece Beşiktaş'a faydalı olamazlar. Bahsettiğim adamlar takıma hep zarar verdiler. iyi niyetli oyuncular ama kapasiteleri yeterli değil.
Kısaca Tüm Türkiye'nin gördüğünü Mustafa Hoca görmüyor. Hadi halkın gücü yok, yönetim siz de mi görmediniz bu olanları? Her hafta farklı kadro, düzensiz bir strateji. ÇOK YAZIK!
Bu koskocaman BJK camiasına yazık! Avrupa'ya bizi rezil kepaze ettiniz. Bir an evvel Mustafa Denizli'nin takımdan gitmesi gerek diye düşünüyorum. Denizli'ye bu kadar tahammül eden ve yanlış transfer politiklarını sürdüren yönetim, biraz daha devam etmek istiyorsan, ne yaptığı belli olmayan bu adamı gönder... gerekirse 10milyon euro ver, Lucescu'yu getir. Yönetimin tek şansı bu. Eğer Mustafa Denizli revizyonunu FB maçına kadar yapmazsa, yönetim FB maçından sonra istifa etmek zounda kalabilir diye düşünüyorum.







TSL'den Tahminler (12.hafta)

12.Hafta Maçları
06.11.2009 Bursa - Gençlerbirliği 1
07.11.2009 Büyükşehir Bld. - Antalya 0
07.11.2009 Trabzon - Beşiktaş 0
08.11.2009 Fenerbahçe - Ankaraspor bye
08.11.2009 Ankaragücü - Kasımpaşa 1
08.11.2009 Eskişehir - Denizli 1
08.11.2009 Vestel Manisa - Gaziantep 10
08.11.2009 Sivas - Kayseri 0
08.11.2009 Diyarbakır - Galatasaray 2

Herkese iyi seyirler...

1 Kasım 2009 Pazar

Beşiktaş Oyun Şablonunu Buldu Sanmıştım!


Beşiktaş, tam oyun şablonunu oturttu dedim. Yine yanıldım. Bildiğiniz gibi Beşiktaş son 3 maçında ileride Nihat ve Bobo ile başlıyordu. Boboyu sol kanata yakın (LWC) dediğimiz posizyonda oynatıyordu. Kontra atağa çıkarken Nihat ve Bobo ile geniş koşu alanlarından faydalanmaya çalışıyorduk. Bu yüzden oyun şablonumu 4-4-2 ye yakın bir formasyona kaymıştı. İleride iki hızlı adamımızın olması rakip defansı rahatsız etmesinin yanında uzun toplarda şansımızı artıran bir etken oldu. Kısaca benim nazarımda kötünün iyisini bulmuştuk. En önemlisi artık bizim de bir oyun şablonumuz vardı. Düşünsenize artık Mustafa Hoca'nın tattiklerinden başı dönen, kafası karışan oyuncuların yerine ne yaptığını bilen bir Beşiktaş olacaktı. Sırası ile Kasımpaşa, Wolsburg ve Eskişehir maçlarında ilgili taktiği uyguladık. Ben eski oyunumuza göre bu taktiği beğendim, gerçekten az golle de olsa iyi bir çıkış yakaladık. Ancak bu hafta Hoca beni yine şaşırttı. Bu hafta oyun şablonu biraz daha değişikti. Oyuna da Nobre ile başladı.
Beşiktaş'ın galibiyet serisini sürekli hale getirmesi için iyi ya da kötü bir taktik şablonunu sahaya oturtması lazım, bunlardan daha da önemlisi sahaya çıkan ilk 11'in en az 9 unun her maç olması lazım. Oyuncuların piskolojileri bozuldu valla. Ben bir türlü bu ikilemi çözemedim. Eğer senin düzenli bir 11 in olmazsa futbolcunun piskolojisi bozulur. Görüyoruz ki Hoca'nın yarattığı rekabet ortamı futbolculara ve takıma yaramıyor.
Hafta ortasında Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak Wolsburg maçı ne olur?
Beşiktaş ilk maçtaki gibi bir taktikle çıkarsa BJK İnönü'de gülen taraf olur. Ama farklı bir şablonda yeni isimlerle bazı şeyleri zorlamaya çalışırsak geçmiş olsun.
Wolsburg bu hafta Mainz ile son dakikalarda yediği golle 3-3 berabere kaldı. Wolsburg'un iki golünü Martins attı. Biliyorsunuz Grafitte'nin kart cezalısı olması sebebi Martins bize karşı oynayacak. Martins BJK için çok tehlikeli bir oyuncu. hızlı adamlar BJK savunmasında zor anlar yaşatıyor. Geçen maçta soldan BJK'ya çok saldırdılar. Adamlar bizi iyi analiz etmiş. Bu maçta sol kanatta İbrahim Toraman ya da Sivok olacaktır diye düşünüyorum. Geçen seferki gibi sol taraf rahat olmaz. Wolsburg açık oynayan bir takım. Dolayısı ile Bobo ve Nihat ikilisi ile maça başlamak büyük avantaj olur diye düşünüyorum. Hızlı adamlar böyle maçlarda iş yapar. Bobo ve Nihat'tan gol bekliyorum bu maçta.
Şimdiden Beşiktaş'a başarılar...

ISCTR Analizi


6,55 direnç seviyesini kıramayan tahta genelin etkisi ile alttaki boşluğu doldurup sert düştü.
Bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 5,90-6,05-6,55
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 5,75-5,60-5,20-4,95

5,60 noktası aşağı yönde kırılırsa 4,95 hedef konuma gelir diye düşünüyorum.

Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

GARAN Analizi


Rakamlar pek iç açıcı değil. bazı kritik noktalar var ve kırılırsa sert düşüş devam edebilir.
Son işlem gününde yaklaşık %7,5 düşen tahta büyük ihtimalle bir sonraki işlem gününde de düşüşle güne başlayacak. Satışların hız kazandığı tahtada teknik detaylar aşağıdadır.
bnm penceredeki sayımlara göre;
Yukarı hareketlerde direnç noktaları sırasıyla 5,65-5,90-6,10-6,40
Aşağı hareketlerde destek noktaları sırasıyla 5,45-5,30-5,20-5,00-4,70

Bnm sayımlara göre 5,45 önemli bir destek noktası ve bu noktanın kırılması durumunda 5,00 seviyeleri hedef konuma gelecektir diye düşünüyorum.

Not: Verilen rakamlar bir hafta için geçerlidir.

Yatırım tavsiyesi değildir.