27 Aralık 2009 Pazar

Yabancı Futbolcular Everytime in

Ligin ilk yarısındaki istatistiklere göre yabancı futbolcular yerlilerden daha başarılı oldu. Süper Lig'in en çok gol atan oyuncuları ve en az gol yiyen kalecilerin çoğunluğu yabancı futbolcular.

Süper Lig'de tamamlanan ilk yarı sonunda, doğru seçilmiş yabancı futbolcuların takımlarını sırtladıkları görülüyor. Bu gerçeği sayısal veriler açıkça ortaya koyuyor: İlk 7 sıradaki takımların başarısında yabancıların rolü oldukça yüksek. Ayrıca gol krallığı yarışmasının ilk 15'inde 13 ithal isim bulunurken en az gol yiyen takımların kalelerini de Türk sıfatı taşımayanlar koruyor. Kalesinde yerli bir isme yer verip, az gol yiyen takımlarda ise savunmadaki yabancılar başarılı performanslarıyla öne çıkıyor. Bu konuda hatalı tercihler yapan kulüpler ise sportif başarıyı yakalamada ciddi sıkıntılar yaşıyor.

45 ülkeden geliyorlar
Süper Lig'deki 18 kulüp(*), bu sezon itibariyle 45 ülkeden 127 yabancı futbolcu aldı. Yabancı tercihlerinde, toplam 27 oyuncuyla Brezilyalılar ilk sırada. Pele'nin vatandaşlarına en çok ilgiyi 6'şar oyuncuyla F.Bahçe ve G.Antep gösterirken Sambacılara kapılarını kapatan 4 kulüp (Eskişehir, Kayseri, Diyarbakır, Sivas) var. Sıralamada Brezilyalıları Kamerunlular (9) ve Arjantinliler (8) izliyor. Yabancıların kıtalara göre dağılımında ise Avrupa zirvede. 18 Avrupa ülkesinden 43 isim ülkemizde top koşturuyor.
Süper Lig'de ayrıca 41 G.Amerikalı, 33 Afrikalı forma giyiyor. Geçmişe oranla Sırbistan, Romanya, Hırvatistan'dan gelen oyuncu sayısında gözle görülür bir azalma olurken maliyetleri makul seviyedeki Afrikalılara ve profesyonellikleriyle baş ağrıtmayan Avustralya ve İskandinavlara rağbet artıyor.
Takımlarında forvet oynayan yabancılar, çok başarılı bir 17 haftayı geride bıraktı. Öyle ki gol krallığının ilk 15 basamağındakilerin 13'ü yabancı! Ayrıca 17 takımın 13'ünde de en çok fileleri havalandıranlar ithal isimler. Kayseri'nin gol yollarındaki etkili ismi Kongo asıllı Portekizli Makukula, attığı 13 golle zirvede. Kewell, Alex, Guiza, Bobo gibi Süper Lig'in marka golcülerini geçen 1981 doğumlu Makukula, Kayseri'de kiralık statüsünde yıllığı 600 bin liraya oynuyor. "Kulüpler artık araştırma yapmadan yabancı oyuncu almıyor. Bunun için de hata payları geçmişe oranla daha düşük oluyor" diyen oyuncu menajerlerinden Ogan Tarhan, "Başta Kayseri'nin Portekizlisi olmak üzere forvetteki yabancılar gol yollarında etkili olunca, kulüpler de bu tür oyuncuları daha fazla talep etmeye başladılar" diyor.

Kale de yabancı ellerde
Süper Lig'deki başarılı yabancılar, forvettekilerle sınırlı değil. Kaleleri emanet alan yabancı kaleciler de belki bir parça paradoksal bir ifade olacak ama forvettekiler kadar başarılılar! Tam 9 takımın file bekçiliğini ithal isimler yapıyor. Ligin en golcü futbolcusunu kadrosunda bulunduran 4. Kayserispor, ligin en az gol yiyen 2. kalecisine de sahip. Türkiye'ye 2000'de gelen 36 yaşındaki Kamerunlu Suleymanou, 17 maçta kalesinde sadece 13 gol gördü. İlk yarıda Bursaspor'un 34 yaşındaki Bulgar kalecisi Ivankov ile Eskişehir'in 32 yaşındaki Hırvat kalecisi Ivesa da Suleymanou kadar iyi bir görüntü çizerek, takımlarının az gol yemesini sağladı. Beşiktaş ve F.Bahçe gibi kalesinde yerli isimlere yer veren takımlar ise savunma bölgesinde kullandıkları doğru yabancı (BJK: Ferrari/Sivok; FB: Lugano/Bilica) tercihleriyle az gol yedi.
Doğru yabancı oyuncu tercihinde bulunanlar olduğu gibi bu konuda yanlış adımlar atanlar da yok değil. Örnekse, Kasımpaşa sezon başında kadrosuna kattığı 8 yabancıdan sadece 2'sini (Moritz ve Keller) verimli kullandı. Diğer 6 isim (**) sezonun büyük bölümünü arkadaşlarını izleyerek geçirdi. Ortaya çıkan bu durumun en önemli nedeni, 5. hafta sonunda yaşanan teknik direktör değişikliği. Ara transfer döneminde Yılmaz Vural, kullanmadığı yabancılarla yollarını ayırıp, yerlerine yenilerini almaya çalışacak. İlk yarı itibariyle en fazla yabancı oyuncu (14) kullanan takım ise 17 haftada sadece 17 puan toplayabilen Ankaragücü oldu! Başkentliler, küme düşürülen Ankaraspor'un 5 yabancısını kadrosuna dahil edip, sezon başında aldığı 6 yabancıyla yollarını ayırdı! (***) Yabancı oyuncu sirkülasyonu Ankaragücü'nün performansına olumsuz yansıdı. Son 2 yılın flaş takımı Sivas ise yabancı oyuncu bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayınca, ilk yarının büyük bölümünü yerlilerle oynayıp, ligin dibine demir attı.

İlk yarı itibariyle ortaya çıkan tablo, "Doğru seçilmiş yabancılarla sportif başarı yakalanabiliyor" şeklinde özetlenebilir. Bu noktada cevap bekleyen en önemli soru ise "İhtiyaca cevap veren ve yerli futbolculara göre daha ucuz olan yabancılarla Anadolu takımlarından bir tanesinin, sezon sonunda 3 büyüklerin önünde mutlu sonu yakalayıp yakalayamayacağı." 24 Ocak'ta başlayacak 2. yarı maçları bu sorunun cevabını verecek.


(*) Araştırmaya Ankaraspor da dahil edilmiştir.
(**) Bu isimlerden Arjantinli Diego Ruiz'in sözleşmesi sezon içinde feshedildi.
(***) Bir takım kadrosunda en fazla 8 yabancı bulundurabiliyor.


Süper Lig'in yabancıları




Gol krallığı sıralaması

Futbolcu
Ülkesi
Kulübü
Gol sayısı


Aziza Makukula
Portekiz
Kayserispor
13
Harry Kewell
Avustralya
G.Saray
9
J.C. De Silva de Souza
Brezilya
G.Antepspor
9
Andre Moritz
Brezilya
Kasımpaşa
7
Shabani Nonda
Kongo
G.Saray
7
Alex
Brezilya
F.Bahçe
7
Gustavo Coleman
Arjantin
Trabzonspor
7
Daniel Guiza
İspanya
F.Bahçe
7
Kahe
Brezilya
G.Birliği
6
Mustafa Peklemek
Türkiye
G.Birliği
6
Bobo
Brezilya
Beşiktaş
6
Franco Cangele
Arjantin
Kayserispor
5
Michael Jedinak
Avustralya
Antalyaspor
5
Andres Mendoza
Peru
Diyarbakıspor
5
Cenk İşler
Türkiye
Kasımpaşa
5
Milan Baros
Çek Cum.
G.Saray
5


kaynak: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134603

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Amiable fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.