19 Ocak 2010 Salı

"AVATAR": 3D'nin en büyüleyici hali...

Sinemayla ilgili bildiklerinizi unutun, ve kendinizi Avatar filminin büyüleyici atmosferine bırakın… Daha önce Terminatör, Titanic gibi filmlerle adından çok söz ettiren yönetmen James Cameron beyaz perdenin kurallarıyla oynamaya devam ediyor. Dreamworks’ten Jeffrey Katzenberg bunu şu sözleriyle anlatıyor. ''Sinema tarihine bakarsanız, iki müthiş devrim görürsünüz; ses ve renk. ‘Avatar’ ile üçüncü büyük devrim yapılıyor.’’
Avatar filminin düşüncesi, senaryosu Titanic’ten hemen sonra belirlenmişti aslında fakat James Cameron, filmi teknolojinin yeterli olmaması, bütçenin fazla olması ve diğer projesi ‘Battle Angel’a öncelik vermesi nedeniyle uzun süre hayata geçiremedi. Bu sürede ünlü yönetmen 3 boyutlu kameralar geliştirdi ve bu kameralar birkaç 3D filmde kullanıldı.
11 yılın sonunda hayata geçen filmin yüzde 60’ı dijital görüntülerden oluşmakta. Filmin bütçesi 230 milyon dolar ama tanıtım ve diğer masraflarla bitlikte toplam maliyet 400 milyon doları aşıyor.
Emek, tecrübe, bütçe ve teknoloji ile yapılan bu filmin kırdığı rekorlar ise herkesin dilinde. 4 ocak itibariyle yapılan açıklamada Avatar’ın gösterimde bulunduğu 17 günde, dünya genelinde bir milyar dolardan fazla gişe hasılatı elde ettiği bildirildi. Exhibitor Relations şirketinden Chad Hartigan adlı uzman, filmin ABD ve Kanada'daki hasılatının 350 milyon dolardan fazla olduğunu, dünyanın geri kalanında ise yaklaşık 670 milyon dolar hasılat elde ettiğini belirtti. Hartigan, hiçbir filmin bu kadar hızlı bir şekilde milyar dolar barajına ulaşmadığını kaydederek, tahminlere göre, filmin gişe hasılatının 4 milyar dolara kadar ulaşabileceğini söyledi.
Bu kadar gişe hasılatı yapan bir filme yavaş yavaş ödüller yağacağa da benziyor. Oscar’ın habercisi sayılan Altın Küre Ödülleri’nde James Cameron’ın 3 boyutlu şaheseri “Avatar” en iyi film ödülünü aldı. Ayrıca usta yönetmen, Titanic’le 12 sene önce aldığı en iyi yönetmen ödülüne bu kez yine layık görüldü.
Avatar’ın insanlara etkisi o kadar fazla ki İngiliz The Sun gazetesine göre Avatar filminden çok etkilenen Amerikalı ve İngiliz aileler çocuklarına filmde geçen karakterlerin ve yerlerin adlarını vermeye başlamış. Bunlardan en favorileri ise; “Toruk” “Neytiri” ve “Pandora”.
Birçok sinemada 3D versiyonu yayınlanan film kesinlikle herkesin görmesi gereken özel bir yapım…
Kaynaklar: www.ntvmsnbc.com, vatan gazetesi, www.porttakal.com , www.imdb.com

Hiç yorum yok: