21 Nisan 2011 Perşembe

IZOCM Temel Analizi-3

“Enerji Kimlik Belgesi” Ocak 2011’den itibaren zorunlu oluyor
30 Aralık 2010


5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” , Ocak 2011’ den itibaren uygulamaya konuluyor. Yeni uygulamaya göre 2017 yılına kadar bütün konutların ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu bulunuyor.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirdiği ''Enerji Kimlik Belgesi” ile birlikte Türkiye’de de binalarda enerji tasarrufu ile ilgili gereken önemin gösterilmesi bekleniyor.

Uygulamaya göre sadece yeni yapılan binaların değil aynı zamanda mevcut binaların da 2017 yılına kadar ''Enerji Kimlik Belgesi” alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi bütün yeni yapılan binaların tam yalıtımlı olmasını garanti altına alırken mevcut binaların da daha iyi duruma getirilmesi için bir fırsat olarak görülüyor. Mevcut binalar başta yalıtım olmak üzere birçok zorunluluğu yerine getirerek hem daha iyi bir kimlik belgesi alabiliyor hem de enerji verimliliği ve tasarrufu sağlamış oluyor.

Yönetmeliklere uygun olarak yapılacak ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma amacıyla yapılan harcamalardan en az yüzde 60 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın daha iyi ısınmaya olanak sağlıyor. Isı yalıtımıyla yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak, çevrenin korunmasına katkıda bulunuluyor. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturulabiliyor. Doğru yalıtım, evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşumuna neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önlüyor. Uygun malzemeler ile ses yalıtımı yapılarak yaşanan ortam istenmeyen seslerden yalıtılıyor, gürültünün zararlı etkileri ve gürültülü alanlardan çevreye yayılan ses azaltılıyor. Ayrıca yangınlar sonucunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla seçilecek doğru yalıtım malzemeleri ile yangın güvenliği de sağlanabiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi ile binaların ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğu anlaşılabiliyor. Bu durumda ısıtma, soğutma, sıcak su ve aydınlatma için enerji tüketimlerinin görülebilmesi kimlik belgesine göre binalardaki konut fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada değer kaybederken, yalıtımı olan, yüksek enerji sınıfına sahip evler değer kazanıyor.

Binanın değerini artırabilmek, doğru yalıtım ile enerji tasarrufu sağlayabilmek ve yüksek sınıf Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olabilmek için yalıtım sektörünün öncü kuruluşu İzocam’dan ve EKB uzmanlarından destek alabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi hakkında;

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi, düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerli oluyor. Enerji Kimlik Belgesinde binanın enerji ihtiyacı, ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırılması ile ilgili bilgiler asgari olarak bulunuyor. Belge, binaların kullanım alanı başına düşen yıllık birincil enerji tüketimini ve karbondioksit CO2 salımını A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırıyor.

Yatırım tavsiyesi değildir.

Hiç yorum yok: