21 Nisan 2011 Perşembe

IZOCM Temel Analizi-5

13.02.2011
Enerji Bakanlığı koordinasyonunda kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonunda 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi' oluşturuldu. Kamuoyuna duyurulan Strateji Belgesi kısa süre içerisinde nihai hali verilerek Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayına sunulacak. Onayla birlikte enerjide verimlilik dönemi başlayacak. Konuyla ilgili geçen hafta perşembe günü yapılan toplantıya Enerji Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Maliye ve İçişleri Bakanlığı, TOBB, Mühendisler Odası, Hazine gibi kurumların temsilcileri katıldı.
Isı yalıtımı olmayan binalara yüksek vergi
Strateji Belgesi, kullanım alanı 10 bin metrekare üzeri ticari ve hizmet binalarında, ısı yalıtımı ve enerji verimli ısıtma sistemlerini zorunlu tutuyor. Belgenin yayım tarihinden itibaren 36 ay içinde gerekli altyapı tesis edilerek mevzuat revizyonuna gidilecek. Mevzuat revizyonuyla Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliğine uygun ısı yalıtımı bulunmayan binalara; türüne, iklim bölgesine ve birim kullanım alanına bağlı olarak belirlenecek başlangıç vergileri her yıl yüzde 25'ten az olmamak üzere artırılacak. Enerji kimlik belgesi alımında son tarih olan 2017 yılı da 2015'e çekiliyor.
Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, kullanım alanı 10 bin metrekare üzeri ticarî binalar ve müstakil konutların ruhsatlandırılmasını 2013'ten itibaren yeniden düzenliyor. Belge son haliyle yürürlüğe girmesi durumunda, 2017 yılından itibaren yenilenebilir enerji kaynaklarının binalarda kademeli biçimde kullanımı zorunlu olacak. Bunun için ilgili mevzuatta revizyona gidilecek. 2017'den itibaren, binanın yıllık enerji ihtiyacı içerisinde yenilenebilir (rüzgâr, güneş gibi) enerji kullanım oranı kademeli olarak yüzde 20'den az olamayacak

Yatırım tavsiyesi değildir.

Hiç yorum yok: