27 Ocak 2009 Salı

Ekonomi Tarafında Bakış Açısı

2007 yaz ayları sonunda Amerika'da yaşanan Mortgage sistemindeki arıza önce Amerika'yı ardından dolaylı olarak Avrupa'yı ve akabinde gelişmekte olan ülkeleri esareti altına almıştır. Amerika piyasalarındaki daralmanın hesabı ağır olmuş. lEhman Brother gibi Amerika'nın en köklü bankalarından biri iflas bayrağını çekmiştir. Bunun üzerine uluslararası ticaret iyice durmuş ve Avrupa devletleri ve Çin'in stokları elde patlamış ve gerisi çorap söküğü gibi gelmiştir. Sonrası malüm...

Gelişmekte olan ülkelerden Türkiye'nin ekonomisi ağırlıklı olarak dışa bağlıdır. Gerek lokomotif şirketler olsun gerek kobiler üretiğini dışa satamaz hale gelmiş ve hem yurt dışı hem de yurt içi gelirler azalmıştır. bunun yanına yüksek enerji fiyatları ve işçi sigorta primleri gibi giderler eklenince şirketler kaynak sıkıntısı çekmeye başlamışlardır.

Kaynak sıkıntısı çeken KOBİLER ve döviz cinsinden kredi almış olan şirketler, yeni yatırımlar için ya da eski borçlarını kapamak için bankalardan kredi almakta zorlanıyor. Kısaca ortam kötü... Güven yok, bu yüzden bankalar önceden verdiği kredileri daralan ekonomide geri çağırmak isteyebilir. işte böyle bir ortamda dananın kuyruğu kopar. Türkiye öyle bi resesyona girer ki en az 5 sene kendine gelemez!!!

İçinde bulunduğumuz ekonomik bunalımdan bazı lokomatif sektörler payını alıyor. Bu krizden en çok etkilenen sektörler İnşaat, Otomotiv ve Lojistiktir. Tabi bu sektörlerin yan sanayilerini de etkileyeceğini ardı etmemek lazım. Gençler, iş başvurusu yaparken bu sektörlere dikkat etmesi gerekir, bu sektörlerde olan kişiler her türlü süprize hazır olmalıdır.

Herkese iyi geceler...

Hiç yorum yok: