12 Kasım 2009 Perşembe

Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Otomobil alırken öncelikle sıfır mı yoksa ikinci el mi otomobil tercih etmeliyiz bu soruya yanıt aramalıyız. Sıfır otomobillere bakarken genelde aklımıza bu fiyata daha lüks ikinci el araba alabiliriz düşüncesi gelir. İkinci el araçlar, satarken daha az değer kaybetmeleri açısından daha avantajlı görülebilir ancak temiz ve güvenilir olmak koşulu ile. Sıfır araçların ise avantajlarını saymamıza gerek yok, üretici firma garantisi altında bir araç almak her zaman insana güven verir. Garanti kapsamı süresince çıkan arızaları ücretsiz yaptırmak, farkında olmasak ta maddi olarak bize büyük avantaj sağlamaktadır.

İkinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmeli?
- Hangi sınıf araç almaya karar verdikten sonra aracın donanım özelliklerine karar vermeliyiz. Güvenlik ekipmanları(ABS, airbag, ESP) konusunda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir.
- Aynı model ve marka diğer ikinci el otomobillerle fiyat kıyaslaması yapmalıyız. Eğer çok ucuz bir araç ise bunun sebebini de araştırmalıyız.
- Aracı alırken fiyatının yanında sigorta, vergi ve yakıt tüketimi masraflarını da iyi değerlendirmek gerekmektedir. Aracın masrafları için bir miktar para ayırmamız gerekmektedir.
- Aracı kredi ile alacaksak en uygun krediyi belirledikten sonra peşin vereceğiniz kısım, faiz oranı, aylık ödemeler gibi detayları belirlemeliyiz.
- Aracı mutlaka bir teknik servise götürerek boya ölçümü ve motor kontrollerini yaptırmalıyız. Boya ölçümü ile aracın hasarlı kısmının olup olmadığını ve satıcının bize doğru bilgi verip vermediğini öğrenmeliyiz. Aracın ön kaportasının boyanmış olması durumunda ise biraz daha detaylı bilgi almaya çalışmalıyız çünkü aracın ön kısmından aldığı büyük bir darbe aracın motoruna zarar vermiş olabilir.
- Benim tavsiyem eğer sigortacı bir yakınınız varsa aracın trafik sigortası ve kaskosunun bozulup bozulmadığını, aracın bir kazaya karışıp karışmadığını kontrol ettirebilirsiniz.
- Satıcı kişinin yetkili servislerde bakım yaptırmış olması ve oradan alacağınız bilgi önemlidir. Fakat yetkili serviste kaza bilgisi olmaması o aracın kaza yapmadığı anlamına gelmez, başka bir yerde aracı yaptırmış olabilirler.
- Aracın km’sine göre ağır bakımlarının yapılıp yapılmadığını öğrenmeliyiz. (Triger kayışı değişimi gibi…) Yapılmadıysa bu bize alınca binlerce TL masrafa yol açabilir.
- Aracın koltuk, direksiyon yıpranmalarına ve model yılına göre km’sini kontrol etmeliyiz. Eğer km’si gerçekten çok az ise oynanmış olabilir.
- Test sürüşüne mutlaka çıkmalıyız. Sessiz bir ortamda test sürüşüne çıkılmalı ve aracın motoru ve şasisi kontrol edilmelidir. Dönüşlerdeki aşırı yatma veya tutukluk, amortisörlerde veya ön takımlardaki bozukluktan kaynaklanıyor olabilir.
- Aracın temiz kağıdı alınıp aracın vergi borcu, trafik cezası vs. olmadığını kontrol etmeliyiz.
- İkinci el araç alımlarında garanti sağlayan ikinci el firmalarını tercih etmek avantaj sağlayabilir.

http://otomotivhaberleri.blogspot.com/2009/11/araba-alrken-nelere-dikkat-edilmeli.html

Hiç yorum yok: