29 Mart 2010 Pazartesi

Eğri Oturup Doğru Konuşmanın Vakti Geldi


Galatasaray'da bu Fenerbahçe derbisi yeterince heyecan uyandırmadan hüsranla bitti. Maç öncesinde Özhan Canaydın'ın vefatı, seçim ve Galatasaray'ın geçtiğimiz haftalarda parlak bir oyun sergileyememesi en azından beni geçmiş derbilere nazaran çok daha az heyecanlandırmıştı. Maçta çok beklenenin ötesinde birşey yoktu. Fenerbahçe bir deplasman takımının oynaması gerektiği akılcı bir oyun ortaya koydu, her zaman Galatasaray'a karşı üstün gelen şansının yardımıyla, Galatasaray'daki bireysel hatalardan ötürü galip gelmesini bildi. Galip gelecek oyunu ortaya koymamasına rağmen bileğinin hakkıyla Galatasaray'ı yenmesini bildi. Ancak bu maçtan sonra Galatasaray'ın çıkarması gereken dersler de vardır.
1-Galatasaray yıllardır Fenerbahçe derbilerinde oyun oynamaya çalışan, açık futbolu tercih eden, hücumcu oyuncularla maç kazanmaya çalışıyor, artık bundan vazgeçip daha defansif bir oyuncularla kontratak oynaması gerekiyor.
2- Elano Brezilya Milli Takımı'nın oyuncusu olabilir ama Galatasaray'a uymadı, kim ne derse desin oynamak isteyen Lincoln , Elano'dan daha yararlı bir oyuncuydu. Elano hangi maçı kurtardı? Lincoln gerek tribünleri ayağı kaldıran gerekse de bitirici paslar ve şutlar atardı, onu yönetebilme becerisi göstermek yerine gönderilme tercih edildi.
3- Leo Franco , Galatasaray'ın bu sezon ki en hatalı transferidir. Elano'yu alırken uyum gösterip gösteremeyeceğini bilemeyebilirsiniz fakat Leo Franco zaten geçmiş Galatasaray maçlarından sabıkalı bir isimdi. Galatasaray'ın kalesinde Leo Franco ayarında bir kaleci oynayacaksa pekala Ufuk veya Aykut da bu takımın kalesini korur. Yabancı hakkını Leo Franco'dan yana kullanmaya devam etmek Galatasaray'a ihanet etmek demektir.
4- Maalesef Jo ve Dos Santos Galatasaray'ın çapında adamlar değiller. Sezon sonunda sözleşme yenilenmeyecektir.
5- Dün de bir kez daha gösterdi ki Galatasaray'da şampiyonluk coşkusu yok. Bir gün önce her ne kadar Rıza Çalımbay'ın sayesinde de olsa Eskişehirspor'u yenen Beşiktaş'ta bir şampiyon olma coşkusu var, Galatasaray'da herhangi bir galibiyette Bursaspor'daki Beşiktaş'taki şampiyon olma isteği yok.
6- Fenerbahçe , Galatasaray'ı Ali Sami Yen'de yenerek Galatasaray'ın karizmasını çizmiştir fakat ligi Galatasaray'ın altında bitirmeye mahkumdur.
7- Rijkaard'ın gelecek sezon devam edip etmemesi konusunda tereddütler oluşmuştur. Çünkü ligde bir kaç maç hariç önemli maçlarda varlık gösterememiştir. Önemli büyük maçları kazanama, deplasmanda Anadolu maçlarında puan kaybetmeye devam et, nasıl şampiyonluk gelecek bunun çaresi bulunması gerek. Rijkaard hataların ne olduğunu biliyorsa devam etmelidir.
8- Caner Erkin Galatasaray'ın yedek kulubesinin adamıdır, Emre Aşık'tan sol bek olur Caner 'den sol bek olmaz. Gelecek sezona Hakan Balta'ya alternatif gerçek bir sol bek bulunması gerekiyor.
9- "Stay with us Harry" 'nin yokluğu acayip hissediliyor.
10- Fenerbahçe maçları teknik taktik maçları değildir, eninde sonunda 30 metreden bir şut atılır, topu kaleci kurtacaksa adama çarpıp ağlara giden bir maçtır. Bu döngüden nasıl çıkılacağını tespit eden birisi varsa beri gelsin......

11 yorum:

Adsız dedi ki...

yakinyoko,
apaçiliğe gerek yok. Rıza sayesinde beşiktaş maçı kazandı ne demek ya! rızanın ne yapmak istediği açık. Rıza'da kuyruk acısı var. Beşiktaşı eze eze yenmek istedi. ayrıca beşiktaşın attığı goller gerçekten yoğun şans içerem gollerdi. rıza ile alakası yok. zaten sizin dediğiniz gibi olsa, beşiktaş yıllardır şampiyon olur. uzun yıllar TSL'deki çoğu takımın başında eski BJK lı teknik direktör vardı. sizi profosyonel olmaya davet ediyorum.

yakinyoko dedi ki...

ben de rıza çalımbay'ı profesyonel olmaya davet ediyorum. beşiktaş eskişehir maçını da izledim. beşiktaş 'ın galibiyetinde rıza çalımbay'ın payı olmadığını söyleyen yanılmış olur. eskişehirspor 'un attığı goller sonrası rıza çalımbay'ın surat ifadesinde hırsın getirdiği bir yüz asıklığı yoktu. sanki ümit karan'a ne yaptı bu şimdi ifadesi vardı. şimdi orta kuvvette bir takımın var, öyle veya böyle bir buçuk atakta ligin en kuvvetli takımlarından birisi karşısında deplasmanda iki farklı öne geçiyorsun. daha sonrasında olması gereken gibi büyük takım oyunun kontrolünü ele alıyor. ama orta kuvvetli takımın hocası hiç bir önlem almıyor, takımın orta sahasını kuvvetlendirme ihtiyacı duyulmuyor, inönü de çift forvet oynamaya devam ediyor, maç 3-2 olunca iki gol atan adamını çıkarıyorsun, bir işe yaramayan mehmet yılmaz'ı oyunda tutuyorsun. bu rıza çalımbay'ın iç sahada bile galatasaray'a ve fenerbahçe'ye karşı nasıl kalabalık bir orta saha ile oynadığını unutmamak gerek. rıza çalımbay iyi teknik adam değil bana göre eskişehir, bursaspor gibi olmak istiyorsa değiştirmesi gerekiyor. bunun beşiktaşlı olmakla alakası yok. sorun kişilerle alakalı bu tezimi mehmet özdilek ve rıza çalımbay ikilisinde çok iyi çalıştığını düşünüyorum. demek istediğim rıza çalımbay hiç bir zaman ertuğrul sağlam veya mustafa denizli olamaz.olabilirse söylesinler.

YK dedi ki...

Hocam başlığın eğri oturup doğru konuşmak üzerine ama nasıl oturduğunu bilmiyorum ama eğri konuştuğun aşikar..
Yazıyı daha sakin yazsaymışsın keşke...
Galatasaray hakkında söylediklerinin bazılarına katılıyorum ancak bazı noktalarda seninle aynı fikirde olmam pek mümkün görünmüyor. Örneğin Dos Santos ile Jo'nun Galatasaray çapında oyuncu olmadıklarını söylemen gibi. GS çapında değil derken? Çapımızı bilerek konuşalım. Tutmadı dersin, yanlış mevkiiye transfer yaptık dersin, Arda varken ne gerek vardı dersin o ayrı. Ama çap dersen işin çapı değişir..
Beşiktaş'ın galibiyetine Rıza Çalımbay sayesinde demek ayıp... Rıza yanlış yaptı dersin, bence de 2-0'dan sonra takımı savunmaya yaslamalıydı ama yapmadı. Yapmamasının sebebi Beşiktaş kazansın değil, egosuydu. Rıza, takımını satmayacak kadar adamdır, emin ol...
Üstelik yıllarca Beşiktaş, hep eski Beşiktaşlılara puan bırakmıştır. Samet Aybaba, takımını Beşiktaş'a karşı hırslı oynatıyor diye Çarşı tarafından istenmeyen adam ilan edilmiştir. Tüm bunlar ortadayken Rıza sattı, bıraktı, yattı demek hoş değil. O zaman Avcı ya da Tolunay da Galatasaray'a mı yatıyor. Bülent Uygun da Fener'e mi yatıyordu. Bunlar cesur açıklamalar...
Yorumlarını okuduğum, onlara değer verdiğim için cevap yazdım.
Saygılarımla...

Togi dedi ki...

Hocam bence Rıza Hoca'ya ayıp ediyorsun. Bu adamın Beşiktaş'tan nasıl gönderildiğini unuttun galiba. Bence sen Gs ve FB nin 2-1 ve/veya 2-0 dan maç çeviremediği için Rıza yattı demişsin. İnönü'de kapansa ne olacak? Daha çok akın yiyecek. baskı üzerine baskı yersen İnönü'de ne olur görüyoruz. Ben Rıza Hoca'nın kasten yattığını düşünmüyorum. Rıza Hoca futbolcuların ayağı mı? Eskişehir Gs yi de FB yi de yendiği maçlarda fazla kapanmadı bu arada.

yakinyoko dedi ki...

jo ve dos santos 'un her ikisinin de kariyerleri düşüşte olan futbolcular oldukları aşikar, ne jo cska'daki jo olabildi, ne de dos santos 16 yaşında barcelona'daki futbolunun üzerine yeterince geliştiremedi. Burası onlar için de bir sıçrama tahtası olabilirdi, ama 1 tane büyük maç kazandıramadılar,o zaman nerede büyük futbolcu olmaları. bana göre galatasaray'da maç kurtarabilecek avrupa'nın sayılı oyuncuları da mevcut. baros, kewell, arda ve keita elinde mevcutsa ,gönderilen adam Shabani Nonda ise ben Jo , Dos Santos ve Elano'dan da büyük maçları kurtarmalarını beklerim. Şayet çok eleştirilen Guiza bile maçlar kurtarıyorsa bunu Galatasaray'dakilerinde becerebilmesi gerekir. Ben Samet Aybaba demedim iki isim üzerinde durdum, biri Rıza Çalımbay, diğeri Mehmet Özdilek. mesela mehmet özdilekli antalyaspor geçen sezondan beri beşiktaş ile oynanan 5 maçta 10 gol yiyip 1 gol atabilmiş. beraberlik falan da yok.rıza çalımbay'ı da rakamlara dökersek de buna benzer sonuçlar ortaya çıkıyor.ilginç bir durum var mesela son iki sezonda beşiktaş'ın içeride dışarıda yendiği 3 takım var.biri denizlispor,biri eskişehirspor,diğeri de antalyaspor. denizlispor'u 2 sezonda içeride dışarıda yenmek normal, küme düşmemeye oynayan bir ekip, ama diğer iki takım haricinde niye beşiktaş'a yenilen bir ekip yok. aynısını galatasaray için de uygulayacak olursak son iki sezonda galatasaray'ın içeride dışarıda yendiği tek takım var , o da denizlispor. kayserispor bu süreçte galatasaray'dan iki beraberlik almış durumda, belediye takımı zaten bu sezon dakika 90 da attıkları golle galatasaray'dan Ali Sami Yen'de puan aldılar.beşiktaş-eskişehirspor maçını izlerken insan şaşırıyor, hiçbir iyi teknik adam bu maçı öyle izleyip ,bir değişiklik yapmadan bırakmaz. sonuçlar da ortada zaten. aşırı motivasyona kesinlikle inanmıyorum, rıza çalımbay'ın ifadeleri hırs dolu olmaktan çok donuk bir ifadeydi.önemli olan galatasaray'ın ve fenerbahçe'nin eskişehir'e puan kaybetmesi değil,sahaya çıkan takımın orta sahayı bomboş bırakmasıydı ve teknik adamın bunu seyretmesiydi. beşiktaş bundan daha fazla akın yapamazdı, bu kadar yapabilirdi,skoru sağlayınca bıraktı. biri bana mehmet yılmaz 'ın ne işe ,orta sahaya adam çekmemenin nedenini, çıkan futbolcunun neden ümit karan olduğunu, rıza çalımbay'ın iki oyuncu değişikliğini 3-2den sonra yapma nedenini, orta sahayı yürüyerek geçen beşiktaş'a alınan önlemleri anlatsın o zaman rıza çalımbay'a inanırım. elinde diğer zorlu maçlarda başarılı olduğu sistemi neden bozma gereğini duyduğunu anlatın ben de inanayım, rakamlar da yalan söylemiyor.

YK dedi ki...

Kariyerlerinin düşüşte olduğunu biliyorum ancak bu çapı GS ayarında değil demek olamaz. Çap başkadır, performans başkadır. Bugün Gerrard formsuz diye çapı Beşiktaş ayarında değil diyemeyiz. Bu bambaşka bir noktadır. Ayrıca senin de saydığın isimlerin tamamı GS'a gelirken kariyeri düşüşte olduğu için geldi. Kewell, Baros, Nonda, Keita ve Elano. Bunları kabullenip Jo ve Dos Santos'u ayırmak doğru olamaz.
Gelelim Beşiktaş hadisesine... Beşiktaş Eskişehirspor'u sadece Rıza döneminden beri değil yanılmıyorsam son 11 maçtır yeniyor. Bu şekilde örnekler vermek durumu açıklığa kavuşturmaz. Galatasaray Fenerbahçe'yi gelecek sene yenemese, Galatasaray'ın hocaları Fenerbahçe'ye yatıyor mu diyeceğiz? Demeyeceğiz, öyle değil mi? O halde neden rakibini yenmesi daha zor olan Eskişehirspor için aynı şeyleri düşünmüyoruz.
Son maçta yenilmemiş olsak Gaziantepspor'u da 3 yıldır içerde dışarda yeniyor olacaktık. O zaman da Antep başkanı zaten Beşiktaşlı mı diyecektik?
Son olarak gelelim ortasaha oluşu olmayışı davasına. Eskişehirspor Beşiktaş maçına tek forvet (Ümit) ve bir forvet arkası oyuncusuyla (mehmet yılmaz) çıktı. (Mehmet Eskişehirspor'da forvet arkası oynuyor)..
Aynı Eskişehirspor GS maçına aynı kadroyla çıkmış. Tek farkla bizim maçta oynayan Veysel sarının yerine sizin maçta Doğa oynamış. (Doğa bizim maçta sakat olduğu için oynamadı) O zaman size de yatmak istemiş ama ona rağmen becerememişsiniz...??
Kayseri'yi yendiği kadroda Ümit yerine jaycee ve Alper yerine Bülent Ertuğrul var. (Bülent Ertuğrul o maçta 15. dakikada yerini Alper'e bırakmıştı)
Görüyoruz ki başarılı olduğu GS ve Kayseri maçlarında da bizim maçta çıktığı kadro ve sistemle oynamış...

yakinyoko dedi ki...

son 11 maç derken eskişehirspor'un bir ara dönemi var,bank asya döneminden önceki eskişehirspor ile bugünkü eskişehirspor'u ayrı tutmak gerekir. bir takımın bir başka takıma karşı şansının tutmamasını anlıyorum , bu da futbolun cilvesi olsa gerek, galatasaray en azından sami yen'de galibiyet veya beraberlikler aldığı sonuçlar da oldu.antep başkanı beşiktaşlımıdır bilemem ama demirören ile yakın olduğu ve ticari işlerinin de olduğu ortada. önemli olanın sadece sahaya çıkan kadro ile bakarsak yanılmış oluruz. aynı kadro ile sahaya çıkıp çok farklı şekilde oynanan takımlar vardır. bu oyunda geride beklemek yerine açılmayı tercih ettiler. belki tvden eskişehirspor-galatasaray maçını izlediyseniz orada maçın spikeri eskişehirspor kullanılan out atışları,eskişehirspor akınlarında dahi geride adam beklettiğini söyledi. ben de bunu anlamıyorum, ne olacak İnönü'de 2 farklı öne geçmiş olsam 2 hücumcuyu çıkarıp 1 orta saha oyuncusu bir de kontratağa yönelik bir oyuncu alırdım. sergen bile rıza yattı demiyor ama rıza çalımbay'ın sayesinde kazandığını söylüyor. galatasaray veya fenerbahçe şartlar ne olursa olsun rakibin teknik adamı kim olursa olsun derbi maçı değilse kazanacaksın,bu maçı kazanamamak Galatasaray'ın beceriksizliğidir. rıza çalımbay ne zaman eskişehirspor avrupa kupalarına oynar ,o zaman duygusallığı bırakır, o da zor gözüküyor zaten.

YK dedi ki...

Aynı noktadayım ben de. Sergenle hemfikirim. Beşiktaş maçı Rıza sayesinde kazanmıştır ama Rıza maçı sattığı ya da bıraktığı için değil, doğru olanı yapmadığı için. Takımı geri çekmediği, alan daraltmadığı için. Akıllı oynamadığı için.

yakinyoko dedi ki...

benim ana yazımda rıza beşiktaş'a yattı dememiştim " Dün de bir kez daha gösterdi ki Galatasaray'da şampiyonluk coşkusu yok. Bir gün önce her ne kadar Rıza Çalımbay'ın sayesinde de olsa Eskişehirspor'u yenen Beşiktaş'ta bir şampiyon olma coşkusu var, Galatasaray'da herhangi bir galibiyette Bursaspor'daki Beşiktaş'taki şampiyon olma isteği yok." demiştim.
ama şurası da gerçek ki iddaa oynayan birisiyim, eskişehirspor'un puan alması gerektiğini düşünüyorum ama bu maçlarda parayı beşiktaş'a yatırıyorum. o zaman şunu kabullenmek gerekir rıza çalımbay oyunun gidişatını göremedi, ben tvden gördüm, o bunu göremedi. yeterli teknik direktör zekasına sahip değil. bu benim kişisel görüşüm olsa da ertuğrul sağlam kayserispor'un başına geçmesinden itibaren teknik yeterlilik ve kişilik ve duruş açısından daha çok beğeniyorum. abdullah avcı dediğiniz teknik adam geçen sezon ortasında hayatının teklifine hayır diyebilmiş birisi, ertuğrul sağlam ligin son haftasında eski takımına belki de bizim şampiyonluk kutlamalarına katılırlar diyebiliyorsa ve beşiktaşlılığı da tartışılmazsa bu iki adam benim için adam gibi adamdır.

YK dedi ki...

Yorumunu ilk okuduğumda öyle düşünmediğine inanmak istedim ancak sonra yorumlar kısmına "eskişehirspor 'un attığı goller sonrası rıza çalımbay'ın surat ifadesinde hırsın getirdiği bir yüz asıklığı yoktu. sanki ümit karan'a ne yaptı bu şimdi ifadesi vardı." yazmışsın maalesef..
Ben de Ertuğrul'u, Abdullah Avcı'yı Rıza'ya tercih ederim. Bence de çok iyi bir teknik direktör değil.

Togi dedi ki...

walla bakıyorum, çok iyi bir tartışma ortamı oluşmuş. Hoşuma gitti. eee iki yazarda futboldan anlayınca, tartışma kaliteli oluyor.