17 Ağustos 2012 Cuma

Beşiktaş'ın Geleceği Hala Kaygılı!

10 Haziran 2012 pazar günü "Beşiktaş'a Altın Reçete" başlıklı yazımı (aşağıda mavi renkli metin yazısı) yayınlamıştım. O zamandan bu yana iki ayı biraz geçti. Baktığım zaman yapılanlar ile Altın Reçete uyuşmuyor. Bu da benim açımdan can sıkıcı bir durum!

Beşiktaş'ın zor bir dönemden geçtiğini ve uzun yıllar mali anlamda güçlük geçireceğini biliyoruz. Yıllardır çok yüksek bedelde yatırımlar yapıp bunun karşılığını alamadığımızı da bilerek sağlam bir küçülmeye gitmekten başka çare yoktu, ama tam olarak öyle olmadı.

Bedelli Sermaye Arttırımı
Milletin tepkisinden korktular ki hala uygun pozisyonu ayarlayıp ana sermayeyi güçlendirecek bedelli sermaye arttırımını yapmadılar. Lig başladıktan sonra uygun bir yere sıkıştırıcaklar sanırım.

Futbolcuların Sözleşmesinde Revizyon
Bunu "Feda" başlığı altında bir miktar becermeye çalıştılar. Yeteri kadar başarılı olduklarını söyleyemiyorum. İki tane adamı (Ernst, Egemen) igna edememeleri, haznelerine eksi yazdı.

Yeni Genç ve Makul Transferler
Gerçekleşmedi. Brezilyalı, Afrika'da top koşturan ne ucuz kaliteli oyuncular var. Ne isimleri geçti, ne plandan bahsedildi.

Gelenler
Allan McGregor (30 yaşında tecrübeli bir kaleci ama Cenk'in olduğu ortamda böyle bir transfere gerek yoktu)
Julien Escude (Tecrübeli bir sol bek ama yaşa bak 32!!)
Oğuzhan Özyakup (19 yaşında gelecek vaad eden bir oyuncu. Transferin tamamı bu tip olmalıydı.)
Mehmet Akgün (27 yaşında, Almanya ciddi bir başarısı olmayan bir orta saha)
Uğur Boral(30 yaşında, sakatlık döneminden sonra bitmiş bir sol açık. üstelik FB'ye Egemen'i kaptırıp Uğur'u almak. Tam bir fiyasko. Beşiktaş bunu hep yapıyor!)
Olcay Şahan(25 yaşında Almanya'da dikiş tutturamamış ofansif orta saha)
Batuhan Karadeniz (Sorunlu futbolcu! Sattın, geri niye alıyorsun?? tükürdüğünü yalamayacaksın.)
Berat Çetinkaya(21 yaşında başarıya aç bir defans. İzleyeceğiz.)
Gidenler
Rüştü (Serbest) (zamanı gelmişti)
Aurelio (Serbest) (zamanı gelmişti)
Ekrem (Gaziantep) (bal yapmayan arı)
Edu (Kiralık) (takımda yer almaması iyi)
Bebe (Kiralık) (Manu'nun oyuncusuydu)
Cumali Bişi (Ç.Rize) (fikrim yok)
Sezer (Ç.Rize) (fikrim yok)
Berat (Kiralık) (Aldın ve Adana Demirspora kiralık gönderdin.)
Ernst (yaşlı ama tecrübeli oyuncu. kolaylık sağlamıyorsa vedalaşmak gerekir)
Simao (tekniği iyi bir oyuncu, maliyet getiriyor, kolaylık sağlamıyorsa vedalaşmak gerekir.)
Egemen (Savaşan iyi bir futbolcuydu. İgna edilmesi gerekirdi. neyse, olan oldu.)
İnönü Stadyumu
Bu konuda hala bir adım atılmadı. Bence işler toparlanmaya başlayana kadar bu şekilde beklenmeli.

Yeni Teknik Direktör
Yerli, analitik zekası iyi olan, takımı ateşleyecek, başarıya inanan, takımı her türlü idare edebilecek, az para ile bu işi gönülden yapabilecek, futbolun içinden, rakibi iyi analiz edebilecek, düzenli bir ilk 11'i ve formasyonu olacak bir teknik direktör gereksiniminden bahsetmiştim. Samet Aybaba geldi. Kabul ediyorum çok çok iyi bir hamle değil ama makul bir hamle. Yukarıda saydılarımın yarısından fazlasını sağlıyor. İdare edeceğiz. Top yuvarlak, futbol şansın da yanında olması gereken bir spor ve bol şans diliyorum.

Beşiktaş Kongre Üyeliği
BJK Kongre Üyeliği içi şartlar netleşti. En büyük sermaye akıldır. Akılla klübe faydası olabilecek sağlam Beşiktaşlıların üye olması gerekmektedir.

Her ne kadar yeni yönetim beklediğim performansı göstermese de Beşiktaşlı olarak her zamanki gibi payımıza düşeni karşılık beklemeden yapacağız.
   
Beşiktaşımıza 2012-2013 döneminde başarılar diliyorum.

Sabır, hedefe ulaşmanın anahtarıdır; direnişin sonu zaferdir!

Selam ve sevgilerimle...

Beşiktaş'a Altın Reçete

Bugün yapılan toplantıda bütçe hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Durum ortada ve çok vahim. Sn.Fikret Orman ateşten gömleği giymiş durumdadır. Borç çok yüksek, önümüzdeki 3-4 sene doğru dürüst bir gelir kaynağı yok görünüyor.
Bu durumda farklı gelir kaynakları bulup, mevcut giderleri azaltmaktan başka çare yok.
Beşiktaş'a "Altın Reçete" lazım. Benim pencerede gördüğüm kadarıyla yapılması gerekenleri yazıyorum:
*** Beşiktaş'ın %33'ü halka arz durumda. Bedelli sermaye artırımı yapıp ortaklardan sermaye alıp, sermayeyi güçlendirmesi gerekiyor.
*** Spor tarafında en büyük para futbol tarafında döndüğü için kar yapısını güçlendirecek önlemleri ve/veya faaliyetleri bu alan için yazıyorum.
*** Beşiktaş'taki mevcut sözleşmesi bulunan futbolculara ödenen yıllık miktarın belli bir tabana çekilmesi gerekiyor. Kaleciden defansa, orta sahadan forvete her futbolcunun yıllık alacağı miktarın yönetim kurulu tarafından belirlenecek taban fiyata çekilmesi gerekiyor. Kısacası bunu kabul eden futbolcuların sözleşmesi fesh edilip tekrar 2 ya da 3 yıllık sözleşme imzalanacak. Bu şekilde sözleşmeyi kabul etmeyecek futbolcuların hepsinin Transfer Market'e konulması gerektiğini düşünüyorum. Parasını veren rakip klüpler, bu tip futbolcuları alıp gitsin. Takımdaki gerçek Beşiktaşlı futbolcular belli olur, kalan beşiktaşlılar sadece para için değil yüreği ile oyanayacağının sinyallerini verir. Büyük Beşiktaş'a bu lazım!! Beşiktaş'taki birçok oyuncu para için oynadığı için muhtemelen takım baya boşacalacaktır. İyi ya da kötü alt yapıdan birçok oyuncu çıkarmak gerekir ve eldeki kadroyla önümüzdeki sene en iyisini başaracak bir kadro oluşturmalıdır.
*** İki adet "scout" dediğimiz iç ve dış keşif grubu oluşturulmalıdır. İç keşif ekibi, Anadolu'da potansiyel futbolcuları aramalı, bulmalı ve fizibil olanları takıma kazandırmalıdır. Dış keşif ekibi, futbolcu maliyetleri düşük Afrika gibi ülkeleri dolaşıp potansiyel futbolcuları aramalı, bulmalı ve fizibil olanları takıma katmak için olanakları kullanmalıdır. Bu keşif grupları futbola aç, futbol potansiyeli yüksek olabilecek futbolcuları yeni oluşumun için katabilirlerse ligde başarıya daha kolay ulaşılır. Yeter artık giden milyon eurolara... 2004'ten beri gelen adamların ve giden paraların hiçbir meyvesini alamadık!!
*** İnönü stadyumu klubün mali bütçesi düzelene kadar kalmalı. Beşiktaş semtinin büyüsünü bozmayın. Taraftar, öyle ya da böyle bu takımı bir müddet daha geleneksel desteklemelidir.
*** Yerli teknik adamla devam edilmelidir. Takımı ateşleyecek, başarıya inanan, takımı her türlü idare edebilecek, az para ile bu işi gönülden yapabilecek bir teknik adam yeterlidir. Futbolun içinden olsa yeter, ille büyük tecrübenin olması gerekmez. Her maçtan önce rakibi iyi analiz edecek, düzenli bir ilk 11'i ve formasyonu olacak, zamanında oyuna müdahale edebilecek analitik zekası iyi olan bir teknik adam, Beşiktaş için için yeterli olur düşüncesindeyim.
*** Zaman Beşiktaşlı olduğunu gösterme zamanı... Sağlam ve düzgün Beşiktaşlıların Beşiktaş Kongre Üyesi olması lazım. İlk giriş ücreti ve yıllık aidat revize olmuşken klüp için elleri cebe atma zamanıdır. Yalnız bu noktada umarım korktuğum başıma gelmez. Her üye olmak isteyene kesinlike para gözüyle bakılmamalıdır. İçerinin kalitesi Beşiktaş'ın kalitesidir. Eğer para odaklı baklırsa, futbol terörüne sebep olan birçok taraftar farkında olmadan içeri sızar ve bu Beşiktaş'ın uzun vadede sonu olur. Umarım bu konuda olağanüstü bir değerlendirme yapılır.
*** Beşiktaş'a bağış mevzusu, bana göre atılacak son kurşun olmalı. 2004 yılından beri basiretsiz yönetici grubunun mimarı olduğu bu durumun acısını bu şekilde düzeltmek kolay bir çözüm yöntemi olur. Zaman her şeyin ilacıdır! Alınacak çeşitli önlemlerin ve iyileştirmelerin sonuçları beklenmelidir. Sabretmek acıdır ama meyvesi tatlıdır. Beşiktaş'ın doğru hamleleri yapıp zamana ihtiyacı vardır!

Tüm dostlarıma selamlar...

Hiç yorum yok: