23 Temmuz 2009 Perşembe

Taktik Dedikleri Bir Matematiksel Yanılgıdan Başka Bir Şey Değildir



Bugün hurriyet.com.tr de yer alan habere göre Rijkaard bu sezon Galatasaray 'da oynatmayı düşündüğü 4-3-3 sisteminden eldeki oyuncuların uygun olmadığına karar getirmiş; 4-4-1-1 sistemine dönüş yapacakmış.

Ben sistem değişikliğinden çok rakamlara takanlara takmış durumdayım. Mesela 4-3-3 sistemi çok ofansif bir taktik algılanabileceği gibi gayet normal bir taktik olarak da algılanabilir. 4-3-3 sistemindeki 3 forvet de sadece ileride kalıp savunmaya az katkı verecekleri anlamına gelmez. Özellikle daha kanatlara yakın olan adamların savunmaya katkısı mutlaka olmak zorundadır. Takım savunmasını kaleci hariç 7 kişi ile yapmak çok zordur. Onun 4-3-3 sistemi bana göre de 4-5-1 sistemidir. 4-5-1 sisteminde iki tane açık oynayan oyuncu var; 4-5-1 de de.
4-3-3 te de tek forvet var; 4-5-1 de de ; tek fark olsa olsa orta sahanın göbeğinde oynayan oyuncuların diziliminde olabilir; o da baklava biçimde mi yoksa düz bir şekilde mi sıralanacağı önemlidir. 4-3-3'ün orta sahanın göbeğin de 3 tane orta saha olacağı için ön libero gibi bir terimin varlığına zaten ihtiyaç yoktur. Bana göre önemli olan futbolcuların sahaya hangi mantelite ile çıktığıdır. Gol yememeye çıkan bir takımın görüntüsü 4-5-1 olarak gözükecektir ,gol atmaya çıkan bir takımın görüntüsü 4-3-3 olarak algılanacaktır. Galatasaray 'ın çok gol attığı Eric Gerets'in ilk sezonunda takım 4-4-2 olarak sahaya çıkıyordu; fakat oyuncular o kadar hücum kapasiteleri yüksek; savunma anlayışları zayıftı ki herkes 4-1-5 oynuyor diyordu. Demek istediğim şu ki sahaya çıkan oyuncuların mantelitesi taktiği belirler.

4-4-1-1 de 4-5-1 olarak algılanabilir fakat 4-3-3'ü olarak algılanan 4-5-1 taktiğinden farklı olduğu kesindir.

İki taktiğin dizilişi koyuyorum; bu dizilişlerden maçta hangi taktiğin oynandığına karar vermek için Rıdvan Dilmen; Fatih Terim olmak gerekir.

Hiç yorum yok: