25 Temmuz 2009 Cumartesi

ARCLK Temel Analizi


Kısa temel bir değerlendirme yapacağım.
- Arcelik, piyasa değerinin çok altında işlem görmektedir.
- ÖTV ve KDV den kaynaklanan indirimler şirket bilançosuna bir şekilde olumlu yansıyacaktır. 2.çeyreklerin açıklanması ile kararlı bir çıkış sürecine girebilir.
- Şirketin zarar makinası Grundig ile birleşmesi toksit atıkları kabullenmek oldu ki şirkete zarar veren unsurlar bunlar.
- İki şirketin de aynı sektörde bulunmasından dolayı birleşmedeki uyum süreci kısa sürede yerine oturacaktır.
- Grundig ile birleşme kararı ile verimlilik sağlamayı hedefleyen Arçelik, bir yandan sektörde şirketin rekabet gücünün artırmayı, diğer yandan faaliyet giderleri ile ilgili yeni tasarruflar elde ederek karlılığa ilave katkı sağlamayı planladığı için süreç pozitif ilerleyecektir diye düşünüyorum.
- Kriz boyunca gerek yurt dışı gerekse yurt içindeki fabrikalarda üretim uzun süre olmak üzere tam gün durmadı. Normalde 3 vardiya çalışan fabrikalar, arada sırada iki vardiyaya düştü. Kısaca dükkan kapamadı, Arcelik. Üretime son gaz devam etti.
- Emtia fiyatlarının ve petrol fiyatlarının kriz boyunca düşmesi, şirketin ürün maliyetlerini azalttığı için kar marjını artırdı.
- IMKB100'e göre oldukça yükselme potansiyeli var. Öyle ya da böyle bu tahtaya da alıcı gelecektir.
- İddalı bir yorumum var. 5 sene içerisinde Arcelik kendi sektöründen ya birini satın alacak ya da birine satılacak...
- Sony ile stratejik anlaşmalar sürüyor.
- Fisher&Paykel ile stratejik anlaşma devam ediyor.
En kısa zamanda orta vadeli teknik analizimi de müsait bir zaman aralığımda paylaşacağım.
Herkese iyi hafta sonları dilerim.
Yatırım tavsiyesi değildir.

1 yorum:

deepman dedi ki...

baya iddaalı yorumlar. ben katılıyorum çoğuna. özellikle piyasa değerinin çok alatında işlem gördüğüne. ama bu kağıt 1.50lerden 2.30lara nasıl taşındıysa 3.00lara talşındığında yine aynı şekilde yükselmesini bekliyorum..