8 Temmuz 2009 Çarşamba

4-3-3 ve Galatasaray


Galatasaray’ın Teknik Direktörü Frank Rijkaard kafasındaki sistemi açıkladı; 4-3-3…

4-3-3 oynamak hiç kolay değil. Galatasaray önümüzdeki sezon bu sistemle sahaya çıkarsa çok yara alır diye düşünüyorum. Neden mi?Öncelikle bu sistemi uygulamak için ön liberonun hem ofansif yönden hem de defansif yönden çok sağlam olması gerekir. Galatasaray’da bu nitelikte ön liberoda oynayabilecek bir oyuncu yok.
Bunun yanında defans dörtlüsüne çok iş düşer. Takım orta sahada rakibi karşılayamadığı durumda defansa çok iş düşer ki her oyuncunun yüksek verimde oynaması lazım. Galatasaray’ın defans bloğu ne kadar iyi tartışılır. Defansta özellikle kanatta görev alacak oyuncuların bu sistemde ofansa sık sık destek vermeleri gerekir ki bu da kanattaki defans oyuncularının 2. yarıda 60. dakikadan sonra oyundan düşmelerine sebep olur. Galatasaray’da bu tarz kondisyonu yüksek sağ ve sol açık oyuncusu yok.
Takım içinde çok yönlü oyuncuların bol olması gerekmektedir. Galatasaray’a baktığımızda çok yönlü adamlar sayılı. Arda, Kewell.
4-3-3 için Galatasaray’ın ileri üçlüsü, Türkiye Ligi’nde fazlası ile tatmin eder diye düşünüyorum. Belki de Rijkaard kafasında Barcelona’daki ofans gücünü hayal ederek bunu başarabilirim diyordur. Çok gol atar, çok gol yerim diyo olabilir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi iyi bir ön libero ve defans kurgun olmadan bu sistemin oturması çok zor olur, zaman alır. Barcelona’da bile bu sistemi takıma adapte etmesi çok zaman aldı. Türkiye Ligi’nde sabra yer yoktur. 4-3-3 oynatırsın, bir dolu puan kaybedersin, Medya öyle bir köşeye sıkıştırır ki adamı, yönetici artık müdahele etmeye başlar ve böyle bir durumda başarı, kalite hiçbir şey kalmaz takımda.
Sonuç olarak ben bu sistemin, Galatasaray için çok riskli olacağını ve bu sistemi uygulamaları durumunda ligin en az ilk 8-10 haftası çok puan kaybı yaşayacaklarını düşünüyorum.

1 yorum:

Method GG dedi ki...

----topal----
---------ayhan
----arda-----
keita----------kewell
---------baros--------

muhtemelen 4-3-3 ü boyle yapıcak
diğer turlu cok fena patlar gese