14 Haziran 2009 Pazar

Rijkaard , Fenerbahçe'yi Karıştıracak Gibi Duruyor.


Galatasaray Rijkaard ile anlaşmayıp daha orta halli bir teknik adam ile anlaşsa hiç bunları konuşmayacaktık. Aziz Yıldırım'ın Daum'u getirmesinin ne kadar doğru olduğunu , gelecek sezonun favorisi olduğunu hep beraber konuşacaktık. Fenerbahçe'nin elinde bir bomba vardı. İki tane daha eline aldı. Bu bombalar Emre B. ,Mehmet Topuz ve Daum. Bu isimlerin rezil mi vezir mi edeceğini sezon sonunda göreceğiz.

Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Pierre Van Hooijdonk 'un "Rijkaard ile Daum'u kıyaslamam" sözleri bu hafta içerisinde yeni bir tartışma başlatacağı kesin. Özellikle Fenerbahçe taraftalarının en sevdiği isimlerinden birisinin bu sözleri söylemiş olması olayın bir başka boyutu...

Rijkaard Sabah gazetesine
"Daum'un gelişi benim için çok büyük süpriz oldu. Gönderdiler neden geriye aldılar. Birinin bunu açıklaması lazım. O zaman hiç göndermeselerdi. Tuhaf işler.

G.Saray Rijkaard'ı alarak çok çok büyük bir iş yaptı. Bu olay Hollanda'da da büyük bir sürpriz yarattı. Galatasaray iyi transferler de yaparsa Rijkaard'la şampiyonluk için ipi rahat göğüsler.

Rijkaard ile Daum'u karşılaştırmak çok doğru olmaz. Rijkaard'ın çok büyük bir futbolcu kariyeri var. Oyuncularla iyi diyaloğu var ve performanslarını üst düzeye çıkarabiliyor. Üst düzey başarılar yaşadı. Zirveye çıktı. En büyük kupayı aldı. Daum için ise sadece oyuncularla iyi diyalogu var diyebilirim."
şeklinde açıklamaları yapmış.

Rijkaard Galatasaray'a imza attıktan sonra bazı spor yazarları bu kıyaslamanın içerisine girmişti. Hıncal Uluç bu konu ile ilgili olarak "Galatasaraylı Hıncal Uluç olarak konuşuyorum. Galatasaray'ın 2000 yılında Kopenhag'ta ve Monaco'da UEFA Kupası ve Süper Kupayı kaldırdığı zaman duyduğum gururu, bu sene Rijkaard'ın imzasıyla duydum. Galatasaray'ın vizyonunun ne olduğunu gösterdi bu transfer. Başarılı olur olmaz o ayrı konu. Fenerbahçe'ye 3 yıl şampiyonluk vaad ederek kongre kazanan Aziz Yıldırım gidip Daum'u getiriyor, Galatasaray'ın konuştuğu 4 isim ise: Valencia'yı iki kere UEFA Kupası şampiyonu yaptıktan sonra Real Madrid'e transfer olan Ramos, Schuster, Fatih Terim ve Rijkaard. En sonunda anlaşılan da Rijkaard oldu. Bu bir vizyon farkı. Bu Galatasaray'ın vizyonunun içe değil dışa dönük olduğunu gösteren bir vizyon farkı.

Bu daha sezonun başında kazanılmış bir zaferdir. Galatasaray'ın son dönemlerde yerlerin altında sürünen itibarını iade eden bir anlaşmadır. Adnan Polat ve arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Geçen seneki antrenör yanlışlarının analizini doğru yapmışlar. Hatalardan ders çıkarmak çok önemli bir özelliktir. Gerek Adnan gerekse Haldun Üstünel kardeşlerim bu işin analizini çok iyi yapmışlar.

Galatasaray'ın elinde hem Türkiye hem de UEFA şampiyonluğunu rahatça kazanacak bir kadro var. Galatasaray'ın Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi çok geniş transferlere ihtiyacı yok. Rijkaard'ın yönetimi altındaki bu kadroya bir iki tane büyük transfer koyduğun zaman Galatasaray'ın bu vizyonu alabildiğine açık.

Futbolcu olarak çok sevdiğim bir adamdı, şimdi de Galatasaray'ın başında olmasından çok mutluluk duyuyorum. ‘Bu teknik direktör geldi bu iş bitti' diye bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok. Ama bu vizyon farkını ortaya koydukları için Adnan'a da Haldun'a da teşekkür ediyorum." demişti.

Yazma ve hitabet yeteneğinin en üst seviyede olduğunu düşünmeme rağmen futbolla ilgili olarak benimsemediğim Hıncal Uluç'un bu görüşlerine aynen katılıyorum.

Aziz Yıldırım seçim sürecinde katıldığı programlarda ve seçim konuşmasında lig şampiyonluğunu hedeflediğini açıklamıştı. Şampiyonlar Ligi'nde başarı elde etmenin zor olduğundan bahsetmişti. Buna da dayanak olarak yabancı sınırlaması ve ekonomik faktörleri göstermişti. Daum 'un Fenerbahçe'de görev aldığı ilk sezon itibarı ile hedef olarak belirlediği Avrupa hedefinden vazgeçmiş gözüküyor. Bu vizyon daralmasının sonucu olarak da Daum'u getirdi. Daum görev aldığı üç sezonda Avrupa'da başarılı olamamasına rağmen ligde 2 şampiyonluk kazanmış, 1 şampiyonluğu da son haftada kaybetmiş bir teknik olması Aziz Yıldırım'ın tercihindeki en önemli sebep olarak gösteriliyor. %100 Futbol programında bu sene soyunma odasına in(e)mediği için başarılı bir sezon geçiremediklerini söyleyen başkan önümüzdeki sezon ineceğine dair sinyaller vermişti. Bunun için de 3 yıl boyunca soyunma odasına girmesine izin veren içimizden biri Daum'u getirmek Yıldırım için en akıllıca hamleydi. Seçim konuşmasının tamamını dinlememe rağmen öne çıkan vaadi "3 yıl üst üste şampiyonluk"tu. Avrupa kupaları için bir hedef konduğunu duymadım. Birçok Fenerli dostumuzun sıkıntısı ligdeki başarısızlık olmadığını çözememiş gözüküyor. Fenerbahçe taraftarının Avrupa'da bir kupa kazanma dileğinde olduğunu görmezlikten geliyor heralde . Fenerbahçe bu sezon da gördük ki ne kadar kötü olursa olsun forması bile ligde ağırlığını koymaya yetiyor. Tekrardan Daum'dan medet ummak hatalı bir hamle olabilir. Aklıma Fatih Terim'in ikinci Galatasaray deneyimi geldikçe bu hamle geri tepebilir diye insan düşünmeden edemiyor.

Hiç yorum yok: