5 Haziran 2009 Cuma

Beşiktaş'da Rotasyon Olmalı!


Beşiktaş, TSL'de 2008-2009 döneminde Şampiyon oldu. Dolayısı ile seneye Şampiyonlar Ligi'nde BJK, Türkiye'yi temsil edecek. Hal böyle olunca insan kendine sormadan edemiyor: Bu kadro Avrupa Şampiyonlar Ligi için yeterli mi?

Beşiktaş'ı genel hatları ile değerlendirmek gerekirse; defans bölümünde BJK topallıyor. Sağlam basamıyor. Yan toptan çok hatalı goller yiyor BJK. Aslına bakarsanız bu Türkiye takımlarının ortak bir özelliği. Yan toplarda çok büyük zaafımız var. Bunlara ek olarak defanstan iyi top çıkaramıyoruz. Fabian Ernst geldikten sonra bir miktar oyun kurma yönünde gelişmeler kaydettik. Orta sahamız diğer alanlara nispeten daha toplu. İsabetli pas yüzdemiz çok olduğu sürece problem yok. Forvet bölgemiz eh işte...

Kaleci Rüştü ve Hakan: ikisi de iyi kaleci ancak çok iyi değil. Şampiyonlar Ligi'nde bu kaleciler yeterli bence. Yeterli olmasa da yabancı kontenjanımız sınırlı zaten. Yabancı kaleci alma lüksümüz yok bana göre.


Defans bölgesini merceğe alırsak; sol back deli İbrahim, bence bu sene gayet iyi top oynadı. Bizi Şampiyonlar Ligi'nde idare edebilecek bir oyuncu. Defansta koşuyor, boğuşuyor. İkili mücadeleleri kolay kolay bırakmıyor. Hırslı yapısı var. Zaman zaman sol tarafta atağa destek verip takıma ofans anlamında güç veren bir isim. Bize şampiyonlar liginde yeterli olacak bir oyuncu. Bu mevkide zaman zaman Ekrem Dağ'da posizyon alabiliyor.
Sağ kanatta duruma göre forma şansı bulanlar; İbrahim Toraman, Serdar Kurtuluş, Ekrem Dağ.
Bence bu bölgenin en iyisi Ekrem Dağ. Hızlı, çevik ve takım oyununa iyi adapte olan bir oyuncu. İbrahim Kızıl'ın bize en iyi hediyesi...
Beşiktaş'a kanatlarda hızlı ve ofansa katkıda bulunabilecek isimler takım için yeterli diye düşünüyorum. BJK'da bulunan kanat oyuncuları Şampiyonlar Ligi için yeterli bence.


Göbekte oynayan back lere baktığımızda; Gökhan Zan, İbrahim Toraman, Sivok ve Zapo. Bana sorarsanız bu oyuncuların hiçbiri bizi şampiyonlar liginde taşıyamaz. Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olmak istiyorsan defans oyuncuların topu oyuna iyi sokacak, yan toptan gelen tehlikeleri kolay karşılayacak. Bizim göbek oyuncularına baktığımızda, ne topu oyuna düzgün sokabiliyorlar ne de yan toptan az gol yiyorlar. Bunlar çok büyük handikaplar. Sonuçta defansın topu ileriye şişirip şanstan posizyon ya da gol bulmaları büyük şanstır. İşimiz şansa kalacaksa vay halimize...




Kısaca ben en az 1 en fazla 2 tane çok kaliteli (Zago tarzı) stopper transferi yapılması şart diyorum. Mümkünse biri uzun olsun. Bence takımın öncül transferleri bu yönde olmalıdır. Bu durumda takımda stopper sayısı çok artacaktır. Yedek kalamayacak oyuncular gönderilsin, yedek oturabilecek oyuncular baş tacı. Sonuçta seneye yoğun bir tempo olacağından stopperler dönüşümlü oynayacaktır. Bu yüzden stopper sayısının fazla olması çok sıkıntı olmaz. Bilakis rekabet ortamında daha kaliteli bir yapı ortaya çıkar.

Göbekteki oyuncuları iyiden kötüye sıralarsam: İbrahim Toraman > Zapo > Sivok > Gökhan Zan derim. Mustafa HOca'nın Zapo'yu neden kestiğini de anlamış değilim bu arada.


Ön liberoları irdelersek; Cisse gidici gibi. Yine iki üç satır karalayalım. Fabian Ernst gelmeden önce çok söyleniyordum bu oyuncuya. Fabian Ernst'in gelmesi ile Cisse kendine geldi. Pas yüzdesi ve top çalma sayısı çok yüksek. Kısaca Ernst, bu oyuncunun yükünü azalttı, bu durumda verim arttı, daha kaliteli bir oyun ortaya çıktı.

Fabian Ernst, bu oyuncu anlatılmaz, yaşanır. Bana göre 2003 yılından bu zamana kadar gerçekletirilen en iyi transferdir. Bu sene şampiyonluğun en büyük yapımcısıdır. ERNST: Defans yaparken çok iyi yer tutuyor. Kolay kolay geçilmiyor. Eğer yanında bir ön libero daha olursa takıma çok daha faydası oluyor. Saha içinde hızlı düşünüp çabuk oynuyor. Ofansa anlamında oyuna katkısı üst düzeyde uzun ve kısa pasları çok isabetli, pas yüzdesi yüksek. Uzaktan şutları tehlikeli. Çok koşuyor, çok çalışıyor, oyun verimi çok yüksek. Takım atağa kalkarken pas verip durmuyor, hemen duvar pası ya da verkaç gibi varyasyonlar için sürekli hareket halinde. Kısaca Avrupa'da gördüğü ve benimsediği futbol anlayışını Türkiye'de uygulamaya çalışıyor. Çok iyi oyuncusun Ernst. Şu takımda en çok güvendiğim isimsin. Sağ ol, var ol... Şampiyonlar Ligi'nde üst düzey katkısı olacak oyunculardan biri. Cisse'nin gitmesi durumunda Ernst'in yanına alınabilecek kaliteli ünlü bir futbolcu iddia ediyorum BJK'yı şampiyonlar liginde ilk ikiye sokar.


Yusuf Şimşek: adam o kadar vasıflı ki her yerde oynayabiliyor. Musatafa Hoca genel olarak sol açık oynatıyor. Çalım atma yeteneği üst düzeyde. Ara pasları çok etkin. Yaşına rağmen eskisine göre iyi koşuyor. Bu sene takıma çok katkısı oldu. Hakkını cebine fazlasıyla koymak lazım. Yusuf Şimşek bu takımda 10 numara da oynar, kanatta oynar. Zorluk derecesi yüksek maçlarda bu tarz topu ayağında tutabilen oyunculara Beşiktaş'ın şiddetle ihtiyacı olacaktır.

Tello: Bana göre bu senenin Ernst ile birlikte yıldızı... Her şey Delgado'nun sakatlanmasından sonra oldu. Önce Bu mevki için Yusuf alındı, sonra antremanlarda Tello denendi. Tello 10 numaranın hakkını gerçekten iyi veriyor. Bu sene Tello'nun 10 numara oynadığı maçlarda Tello'yu başarılı buldum. Kritik pasları, topu ayağında tutması, ara pasları, hızlı ve seri oyunu herşeyiyle benim beğenimi aldı. Gelecek sene 10 numaramız bana göre hazır. Çok sorumluluk isteyen bir iş ama ben olsam 10 numara mevkisini her maçta Tello'ya veririm. 10 numara 5 yıldız!

Delgado: Eğer yedekte kalması problem olmayacaksa BJK'da kalsın. Sonuçta BJK'da orta sahada sırıtmadan oynayacak bir oyuncu. Neden Delgado'yu beğenmiyoruz? Çünkü adamdan beklentilerimiz yüksek. Her maç ondan bir şeyler bekliyoruz. İstediğimizi alamayınca da çok kızıyoruz ve beğenmiyoruz. Halbuki şöyle objektif baktığımızda BJK'da orta sahada her yerde sırıtmadan oynar. Yedek oturacak bir oyuncu olmadığından gönderelim bu oyuncuyu derim.

Sağ açıkta ya da forvet oynayan Holosko, bence çok gelecek vaat eden bir oyuncu. Bu sene biraz formsuzdu. Bence çok yetenekli, ayağına hakim ve teknik bir oyuncu... Biraz abartılı gelebilir ama BJK'dan ayrılıp Avrupa'da büyük bir takıma transfer olursa bence Dünya Yıldızı olur. Ne gördüm de bunu söylüyorum. Ben bu adamın kumaşını beğeniyorum. Fazla söze gerek yok.
Forvet kısmına gelirsek; Bobo gidebilir bu sene. Bence iyi oyuncu ama istikrarsız. Kritik konumlarda maç kurtarabilecek bir isim değil. Yetenekli, hızlı, iyi depar atan, ayağına hakim bir oyuncu... Giderse çok üzülmem. Şampiyonlar Ligi için yarı yeterli bir oyuncu.
Mert Nobre, yan toplarda çok etkin. Gerek ofansta gerek defansta hava toplarında gayet ehli bir oyuncu. Bu sene BJK'ya çok şey kattı. Beşiktaş'ın defanstan ve kaleciden gelen şişirme toplarını düzgün bir şekilde indirerek atağa katkıda bulunmamıza yardımcı olan bir futbolcu. Buna ek olarak rakip takım defanstan top çıkarırken çok pres yapıyor. Bu da bizim yop kazanmamıza ya da rakibin hata yapmasına sebep oluyor. Nobre çok hızlı oyuncu değil, ama totalde çok koşuyor. Şampiyonlar Ligi'nde bize böyle bir adam şart. Bu yüzden ilk 11 daima çıkmalı. Ancak sakatlık problemi ara ara nükse ediyor. Bu düşündürücü tabi. Eğer sakatlığında büyük problem olmaz ise önce form gelir sonra milli takım forması!
Sonuç olarak, BJK seneye Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde başaırlı olmak istiyorsa, benim pencereden kadroya takviye edilmesi gereken mevkiler öncelik sırasına göre aşağıda belirtilmiştir.
- En az 1, en fazla 2 adet çok kaliteli, ünlü yabancı stopper şart.
- Ön liberoya 1 adet orta kalitede, Avrupa Ligleri'nde oynayan bir oyuncu şart.
- 1 tane ünlü ve kaliteli yabancı forvet şart.
Bunlar için gereksiz yabancıları bir an evvel gönderip kontenjan açmak şart.

Hiç yorum yok: