8 Haziran 2009 Pazartesi

Türk Futbol Kulüpleri Transferden Anlamıyor!

Biraz iddalı gelebilir fakat inanın gerçekler bu şekilde. Açıklayınca hak vereceksiniz. Mesela bazı takımlar bütçesine göre iyi oyuncu getiriyor, sonra nasıl satacağını bilmiyor. Kimisi 1 liraya almış oyuncu kıymete binmiş, satmıyor. Kimisi var iyi oyuncuları getiriyor ,düzen kuramıyor. En kötüsü ise bütçesi ne olursa olsun transferi beceremeyen kulüplerin varlığı...

Galatasaray:
Üç büyükler içinde, Türk Ligi kalitesi ve dünyadaki yerini düşünecek olursa en mantıklı transfer yapan takım. Galatasaray 'da problem yurt dışına oyuncularını pazarlayamamasıdır. Mesela geçen sezon sonu belirli bir yaşa gelmiş, profesyonelliği üst düzey olmayan, formda bir Ümit Karan'ı satamazsan olmuyor bazı şeyler.

Galatasaray 'ın en değerli oyuncusu kim? Cevap -Arda , yaşı kaç? Cevap - 22. Avrupa'da en üst liglerde üst seviye takımlarda oynayabilir mi? Cevap - evet

Galatasaray bu oyuncuyu 20 milyon euroya satamıyorsa ya yönetim hatalıdır, ya da ligimiz gerçekten kötü durumdadır.

Galatasaray'ı diğer takımlardan üstün kılan özelliği ise altyapıdan daha çok oyuncu çıkarması, Türk oyuncularının da kaliteli oluşu Galatasaray'ın olumlu yanı olarak söyleyebiliriz. Genç oyunculara verdiği değer , Galatasaray'ı ayakta tutan nedenlerden biridir.

Fenerbahçe:

Yıldız oyuncu getireceğim diye takıma uyum sağlayıp sağlayamayacağını bilmediği oyuncuları getirmesi en büyük dezavantajı. Fenerbahçe'de en verimli olmuş oyuncular Anelka, Guiza, Kezman , Ortega olmadı hiçbir zaman. Bunu hala görememeleri ilginç. Bu sezon daha iyi işler yapacaklarmış gibi duruyor. Bilica'nın iyi transfer olacağını düşünüyorum ancak Lugano'nun yerini doldurmasını beklemek yanlış olur. Bilica'nın yanına Popescu gibi bir oyuncu almazlarsa tökezlerler.

Beşiktaş:

Ya çok iyi transfer yapıyorlar ya da çok kötü. Son bir kaç sezonda eksiklerini bilmeden transfer yaptılar. Sol açık diye Ricardinho'yu aldılar, sol bekte Tello'nun verimli olacağını düşündüler. Holosko'yu beğenmeme rağmen Holosko için Türkiye piyasasını bozacak paralar verdiler. Delgado'dan verim beklemeleri ayrı bir muamma. Mustafa Denizli istemese ön liberoya Ernst'i de almazlardı. Rüştü ve Nobre transferleri gayet akıllı transferler olduğunu düşünüyorum. Bobo'yu iyi para karşılığı satarlarsa bu da akıllıca bir hamle olacaktır.

Sivasspor
Bütçelerine göre en iyi transfer yapan takım oldukları açık. Kamanan, Musa, Bilica gibi oyuncuları uygun bir bütçeyle almaları takdiri hakettiklerinin göstergesidir. Sivasspor değil de bu takım mesela Antalyaspor olsa bu kadar başarılı olmayacakları da açık. Bülent Uygun faktörü de Sivasspor futbolcularına değer katıyor.
Bülent Uygun'un her oyuncunun belirli bir bedel karşılığında gidebileceğini söylemesi hem futbolcuların motivasyonun bozulmasını minimuma indiriyor , hem de kulüp olarak her futbolcunun alternatifinin olduğunu da gösteriyor. Fakat gazetelerde yazan haberler doğru ise Bilica'nın 1,5 milyon euro ya transfer olması komik olur. Bilica 30 yaşında bile olsa Turkcell Süper Ligi'nin ikinci bitirmiş takımın en yararlı stoperi. Sert bir stoper olmanın haricinde etkili şutlar da çeken bir futbolcuyu 1,5 milyon euroya Fenerbahçe'ye verirsen Fenerbahçe maçlarında yattılar da derler, Bülent Uygun Fenerbahçe'nin teknik direktörü gibi davranıyor da derler.

Kayserispor
Sivasspor'un tam tersi şekilde hareket ediyor. İyi oyuncuları mutlaka tutmak istiyorlar. Tutmak iyi güzel de oyuncunun aklı bir defa karıştıktan sonra oyuncuların verimlerinin düştüğünü görmüyorlar. Gerek Gökhan Ünal gerekse de Mehmet Topuz konusunda yanlış davrandılar. Bir talibi çıktığı anda önce oyuncuların kalıp kalmak istemediği ile ilgili nabız yokladıktan sonra oyuncular gitmek istiyorlarsa belirli bir fiyat belirleyip taliplerine duyurmaları gerekirdi. Oyuncuları küstürerek hiç bir yere varamadılar. Geçen sezon 10 milyon euro veren Beşiktaş'a oyuncuyu satmazsan , futbolcu da mutlu olmaz , kulüp de....

Trabzonspor
Yeni bir yapılanmaya gitti geçen sezon, ne başarılı oldular, ne de başarısız oldular. Yattara'yı talibi varken satamamaları en büyük kayıpları oldu. Çünkü Gökdeniz ve Fatih Tekke transferlerinden iyi para kazanmışlardı. Uygun fiyatlı aldıkları ,oyunculardan verim gördükleri çok oldu. Futbolcu satmayı da beceriyorlar. Bu sezon aldıkları yabancı futbolcular beni pek tatmin etmedi, belki bu sezon da yeni Aureliolar yeni Stephanovlar bulurlar. Bir de disiplinli Kalli gibi bir hoca getirirlerse yolları açık diyebilirim.

Ankaraspor
Futbol şubesi sorumlusu Özer Hurmacı için 6 milyon euro fiyat biçtiklerini açıklamış. Özer Hurmacı iyi oyuncu olabilir ancak 6 milyon euroya Avrupa 'da kendisini ispatlamış ne kadar çok oyuncu getirilebileceğini bilmiyorlar. Ya da oyun var bu işte. Galatasaray Baros gibi bir dünya yıldızı için ne kadar bonservis ödemiş ki Özer Hurmacı bu fiyatı hak etsin. Sonunda 2 milyon euro ve takımlarında oynayaman bir-iki oyuncu takası ile transferi sonlanır. Zaten sakatlığı olan bir futbolcu olduğunu bildikleri için 6 milyon euroya kimse almaz. Bu kafayla Ankaragücü ile birleşme olmazsa kendileri istemezlerse küme düşmezler. Orta sıralarda dolanırlar.

Gaziantepspor :
Bu sezon toparlanma sürecine girdi diyebiliriz. Anadolu takımları içinde en iyi yabancılara sahip takım olduğunu düşünüyorum. Cesar, Deumi, İvan de Souza,Zurita, Tabata, Beto gibi oyunculara sahipti. Eduardo Abdo Ferraira Pacheco ile yollarını ayırıp daha önce Rusya'nın Lokomotiv Moskova, Yunanistan'ın AEK ve Romanya'nın Rapid Bükreş takımlarında da oynayan 29 yaşındaki Brezilyalı golcü Julio Cesar da Silva Souza ile 3 yıllık anlaşma sağladılar.

Altyapıdan genç futbolcuları çıkartmakta başarılı olan Gaziantepspor gelecek sezon iddalı olacaktır. Bu sezon seyrettiğimiz genç Murat Ceylan, İbrahim Ferdi ve İsmail Köybaşı takımda tutulursa başarı sağlanacaktır.Fakat daha önce de belirttiğim gibi parasını bulan her oyuncu satılmalıdır. Genel anlamda transfer politikası geçen sezon tekrar düzeldi. Umarım gönül ilişkileri nedeniyle iyi futbolcularını yok pahasına göndermezler. Özer Hurmacı'nın 6 milyon euro ettiği bir ülkede Gaziantepsporun en az 4-5 tane oyuncusu da 6 milyon euro eder .

Son olarak diyeceğim Türkiye'de şişirilmiş bir futbol piyasası var. Bu şişik futbol piyasasının oluşmasının üç nedeni var. Birincisi yabancı sınırlaması, ikincisi kulüblerin yapılan yanlış ve sorumsuzca harcanan transferlerden sonra hesap sormaması( kulüplerin sahipleri olsa böyle olmaz), üçüncüsü de Türkiye'de ilginin yüksek oluşu ( iddaa, yayın gelirleri) gibi sebeplere dayanmaktadır. Sonra kimse bu kadar düşük bütçeli Metalist Kharkivler, Az Alkmaarlar, Shaktar Donetskler nasıl başarılı oluyor demesinler.

2 yorum:

Togi dedi ki...

GS, sadece geçen sene çok iyi transfer yaptı. Önceki seneler hüsrandı bana göre...

yakinyoko dedi ki...

önceki sezonlarda 2002'ye kadar gayet başarılı bir takım vardı. 2002-2008 arasında Galatasaray'da bazı kötü transferler de oldu, bazı iyi transferler de yaptı. mesela mondragon-song- tomas üçlüsü gayet başarılıydı. bu dönem içinde kuruldu. mesela fatih terim'in ikinci döneminde başarısızlık var ama transferlerin kötü olduğunu düşünmüyorum( bazıları hariç almaguer vb.)
f.de boer,xavier, felipe,revivo,baliç gibi oyuncular o günün şartlarında iyilerdi, galatasaray'da bazı başka eksiklikler yaşandı. oyuncular tutmadı. o günlerde kimsenin beğenmediği petre,bratu, tamas Avrupa piyasasında baya değer kazandılar. Gençler konusunda sabırsızlıktan yitirildi.