29 Mayıs 2009 Cuma

Gladyo Nedir?


Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin 61. Bölümü dün yine nefesleri kesti. Özellikle son bir aydır bölümler bana oldukça zevk vermeye başladı. Dünkü bölümde Polat'ın Hoca'yı sorgulama sahnesinde "Gladyo" kelimesi ortaya çıktı. Bu bizler için senaryolanmış bir dizi olsa da yani olaylar ve kişiler hayal ürünü olsa da herkes bu kelimeyi merak etti ve araştırmaya başladı. Gladyo, latince de kılıç anlamına gelir. 1952 yılında kurulduğu düşünülen bir örgütün ismi olarak kullanıldığı varsayılmaktadır. İddialara göre: Gladyo örgütü Amerikan gizli servisi CIA tarafından finanse edilip, casusluk ve gerilla savaşı yapmak üzere örgütlenmiştir.

"Genelde kontrgerilla olarak tanımlanan ‘Ergenekon’ gibi örgütlenmelerin yönetim merkezleri; NATO içerisinde özel bir örgütlenme olarak bilinen ‘Süper NATO’ya bağlıdır. Toplumsal katmanların hemen her kesiminde örgütlenen devletlerin silahlı çete örgütlerini ya ilgili ülkelerin askeri güçleri ya da Süper NATO kontrol edebilir. Bu bakımdan ‘Süper NATO’ya bağlı olan bu kurumların açığa çıkartılması işledikleri cinayetlerin bütünlüklü olarak deşifre edilmesi söz konusu olamaz. Buna ne uluslararası küresel sistem güçleri, ne NATO yetkilileri, ne de tek tek ülkelerin devlet yöneticileri izin verir. Çünkü küresel sermayenin düzeni bu tür yasadışı ilişkiler üzerinde yürümektedir."

"Bu işin hiç de söylendiği gibi kolay olmadığını ve Türkiye’de şu anda aslında tam bir tiyatronun oynandığını anlamak için özellikle NATO üyesi ülkelerde kontrgerilla türü yapılara yani bizdeki ismiyle Ergenekonlara bir göz atalım. " demiş Sayın Mustafa Peköz.

Örneğin Belçika, Hollanda, Fransa, Lüksemburg ve İngiltere’nin içerisinde yer aldığı “Bats Birliği Gizleme Komitesi”ne (CCUO), 1958'de ABD'nin katılmasıyla “Müttefik Birlik Komitesi” (ACC) oluşturuldu ve kısa sürede NATO üyesi bütün ülkeler ACC'ye katıldılar. "Süper NATO" olarak bilinen kontrgerilla örgütlenmesi NATO bünyesinde ACC'ye bağlı olarak örgütlendirilmektedir.
"İtalya’da Gladyo olarak bilinen ancak çok kapsamlı olarak örgütlenen kontrgerilla, "Askeri Haber Alma Örgütü" (SIFAR), Sivil İstihbarat (SISMI) ve Savunma İstihbarat (SID) olarak faaliyet yürütmektedir. İtalya’da Gladyo’nun 622 profesyonel üyesinin ve 139 silah deposunun olduğu tespit edildi. 1945'lerden beri işçi grevlerine, direnişlere, öğrenci eylemlerine saldıran, Kızıl Tugaylara karşı yargısız infazlar gerçekleştiren güç Gladyo’dur.
Belçika’da Gladyo, “Dokümantasyon, İstihbarat ve Harekât Servisi” (SDRA-8) olarak NATO gizli anlaşması hükümlerine göre kuruldu. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, sadece Emniyet Genel Müdürü talimatları ve kontrolünde çalışan ve son derece dar bir kadroya sahip "STC/Mob" olarak adlandırılan "Özel Kısım", "Özel Müdahale Grupları", "Şok Birlikler" gibi alt kurumlar SDRA-8'lere bağlı olarak çalışmaktadır.
Hollanda'da Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve gizli silah depolarına sahip olan kontrgerilla örgütlenmesi, "Harekât ve Keşif" adıyla "Süper NATO"ya bağlı olarak faaliyet yürütüyor. İspanya’da "Antiterör Kurtarma Grubu" olarak bilinen kontrgerilla, ETA üyelerine karşı yargısız infazları, kaçırıp kaybetmeleri ya da öldürme eylemlerini örgütlemektedir.
Fransa'da 'Kara panter' olarak bilinen RAID komando grubu, "Süper NATO"ya bağlı son derece özel olarak eğitilmiş askeri birliklerdir. Fransa Gladyo’sunun eski şeflerinden Alexandre de Marenches'in; “Özel operasyon söz konusu olduğu zaman Cumhurbaşkanına başvurduğumda kendisinden hiçbir zaman resmi bir emir almam...” sözleri bu örgütün gücünü yansıtmaktadır.
İngiltere’de, "Secret British Network Revealed" adıyla faaliyet yürüten kontrgerilla örgütün, IRA'ya karşı gerçekleştirdiği ‘yasadışı’ eylemler sonucu yüzlerce insanı öldürdüğü, halka yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirdiği artık bilinen bir gerçektir. İngiltere’de Special Air Service (SAS) komandoları bu amaçla eğitilmiş özel birliklerdir. Norveç'te, “Süper NATO”ya bağlı Gladyo’nun özel silah depoları açığa çıktı.
İsveç’te oluşturulan Gladyo "Proje-26" olarak faaliyet yürütmekte ve son derece modern silahlarla donatılan 1200 kişilik bir gücünün olduğu belirtiliyor. İsveç Başbakanı Olof Palme'nin Proje-26 tarafından öldürüldüğü de iddialar arasındadır.
Almanya Gladyo’su olarak bilinen “Teknik Servis-D”, Hitler'in gestapo elemanları tarafından örgütlendirildi. Amerikan 20. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda ve Bavyera eyaletindeki Bad Tölz ve Paraşüt Okulu'nda ve Hamburg Akademisi'nde kontrgerilla eğitimine bağlı olarak, “işkence, ırza geçme, sabotaj, öldürme teknikleri vb.” yöntemler öğretildi.
Avusturya Gladyo’su ise "Gezici Spor ve Dostluk Birliği" olarak kuruldu, daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından "Özel Proje" adıyla örgütlendirildi. Yunanistan'da "Süper NATO" olarak faaliyet yürüten Gladyo, "Merkezi İstihbarat Servisi"ne bağlı "Özel Operasyon Müdürlüğü" adı altında çalışmaktadır. "1500 kişilik özel eğitilmiş güç ve 800 silah deposu bulunduğu" tahmin ediliyor.
İsviçre NATO ülkesi olmamakla birlikte, "Süper NATO"ya bağlı olarak faaliyet yürüten "Gizli Müdafaa Örgütü" aynı zamanda İsviçre Genelkurmayı’nın "Haber ve Savunma Servisi"nin denetiminde çalışmaktadır. İsviçre kontrgerillasının 900 bin İsviçreli hakkında rapor hazırladığı ve fişlediği açığa çıktı. Devlet tarafından kurulan bu tür cinayet şebekeleri, egemenlerin ekonomik ve politik çıkarlarını korumak için oluşturulmuşlardır.
"Görevleri sadece öldürme, kaçırma, ırza geçme, işkence yapma, sabotaj gerçekleştirmekle sınırlı değildir. Ekonomi, siyaset, basın, eğitim, diplomasi, uluslararası ilişkiler vb. alanları kapsayacak kadar geniştir. "

Kaynak: http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=18707
NOT: Yukarıdaki bilgilerin doğruluğu ve/veya kesinliği garanti edilemez. Teori olduğu varsayılmalıdır

Hiç yorum yok: